Nieuws over oude auto's

Volkswagen Samba uit 1955 voor € 240.000 [update]

Volkswagen T1 Samba 1955 rechts deuren - Foto AuctionataVeilinghuis Auctionata brengt op 28 november deze Volkswagen T1 Samba onder de hamer. Deze Samba is in 1955 nieuw geleverd aan een dame in Oostenrijk. Het veilinghuis schat de waarde op 240.000 euro. UPDATE: de Samba heeft uiteindelijk € 190.000 opgebracht.

Het is dan ook een bijzonder geval, deze T1 met 23 ramen. Van dit model uit 1955 zijn er voor zover bekend nog maar 11 stuks in leven. Daarbij is deze Bulli compleet gedocumenteerd. Op 16 februari 1955 is-ie gebouwd en de dag erop is hij geleverd aan Porsche Salzburg in Oostenrijk, vandaar is hij naar Volkswagen-dealer Autohaus Retter in Innsbruck gegaan en die heeft ‘m afgeleverd aan een mevrouw in St. Christoph in Arlberg.

Papieren
Volkswagen T1 Samba 1955 Autohaus Retter - Foto AuctionataDe bus ging in 1990 naar Engeland, waar hij is overgespoten. Dat is meteen het enige wat er aan de auto is vernieuwd. Het interieur is volkomen origineel, zegt het veilinghuis, en aan de buitenzijde zijn de sierstrips, wieldoppen, verlichting en ramen ook allemaal nog dezelfde als destijds in 1955.
Volkswagen T1 Samba 1955 koffers - Foto AuctionataDaarbij heeft deze VW-bus ook een heel pakket papieren, waaronder de originele papieren uit Oostenrijk, de instructieboekjes, reparatiehandboek, brochure en er is een Samsonite koffer met gevarendriehoek. Al met al is deze ‘barndoor’ Volkswagen Samba een van de meest originele die er in de wereld bestaan. Of dat een prijs van tweeëneenhalveton rechtvaardigt? Dat zullen we op 28 november zien. Voor wie een kleiner budget heeft, zijn er nog twee andere T1 Samba’s in deze veiling.

Foto’s: Auctionata

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *