Nieuws over oude auto's

VIDEO – Stuurmanskunst en doodsverachting

Hell Drivers 02Net als het circus is ook de rondreizende stuntcarshow een oude traditie. Vooral de Franse cascadeurs stonden bekend om hun adembenemende stuurmanskunst en doodsverachting.

Al in de jaren ’30 waren er in Amerika rondreizende groepen stuntmannen. Ze sloegen ergens in een stad hun tenten op en voerden daar een paar avonden een show op. Dan pakten ze hun auto’s in en trokken verder, om in de volgende stad hun leven weer te wagen.[su_spacer]

 

[pro_ad_display_adzone id=”3702″]

Bataille
In Nederland ware het voornamelijk de stuntcarshows uit Duitsland die in de jaren ’60 en ’70 rondtrokken, de groep Aranis Klaas heeft hier bijvoorbeeld tientallen jaren opgetreden, aanvankelijk onder de naam Hell Drivers. Van hun optredens zijn de foto’s die je hier ziet.

[su_carousel source=”media: 3709,3710,3712,3711,3719″ limit=”9″ link=”lightbox” width=”540″ height=”680″ title=”no” autoplay=”0″ speed=”1200″]

Toch zijn in de wereld van de cascadeurs de Fransen degenen die de toon zetten. Want het zijn mannen als Remy Julienne, Jean Sunny, Maurice Bataille en Gil Raconis, om er maar een paar te noemen, die het tot wereldfaam hebben gebracht. Maurice Bataille zou zelf ook weer stuntend nageslacht voortbrengen, zijn zoon Gilbert en kleinzoon Francis Bataille traden in zijn voetsporen.

Springschans
De optredens van al deze stuntmannen waren in grote lijnen gelijk. Het programma begon met een paar staaltjes stuurmanskunst, zoals de 180 graden slip vooruit en achteruit, of slalommen met twee auto’s tegelijk. Een belangrijk hoogtepunt was altijd het op twee wielen rijden. Dat werd dan moeilijker gemaakt door met twee auto’s achter elkaar aan te rijden, of door een ‘sur place’ te maken. En als het even kon klom er dan tjdens het rijden een stuntman op de zijkant van de auto.
In het tweede gedeelte werden sloopauto’s aan gort gereden. Dat gebeurde door ze een koprol te laten maken of door ze over een springschans in een aantal wrakken te laten crashen. We hebben het hier natuurlijk over de periode voordat die vermaledijde bigfoot auto’s hun intrede deden. In de jaren ’80 werd hier ook de autodomino aan toegevoegd, waarbij een aantal sloopauto’s rechtop werd gezet en de rijdende auto die omver moest kegelen.

Simultane koprol
Onderstaande filmpjes maken ook duidelijk waarom de Fransen het zo goed deden. Elke stunt doen ze in de overtreffende trap. Elke stuntman kan op twee wielen rijden, maar Jean Sunny rijdt op die manier dwars door Frankrijk. De koprol met een sloopauto hoort tot het vaste repertoire van elke stuntshow, maar Maurice Bataille laat twee of drie auto’s een oprol doen, simultaan. En bij hem staat er niet één stuntman op de zijkant van een auto die op twee wielen rijdt, nee, het zijn er vier.

Hieronder een paar filmpjes van die Franse cascadeurs. Bereid je er op voor dat er van die mooie oldtimers niet veel overblijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *