Nieuws over oude auto's

VIDEO – RR Phantom III na 80 jaar total loss

RR Phantom III 8 - Foto RetroclassicsDe Rolls-Royce Phantom III die gisteren crashte bij Valkenswaard, maakte in januari van dit jaar nog onderdeel uit van de veiling van Coys op Interclassics Maastricht.

Het was landelijk nieuws gisteren, het ongeval met de Rolls-Royce Phantom III uit 1936 die bij Valkenswaard met trailer en al over de kop ging. Dat het ongeval gebeurde, was al erg genoeg, maar het gebeurde bovendien slechts een kwartier nadat de trotse Zwitserse eigenaar zijn pas gekochte Phantom had opgehaald bij Retrolegends in Valkenswaard. Da’s nou wat je noemt pech hebben.

De Rolls-Royce Phantom III verscheen in 1935 op de markt. Met dit model moest Rolls-Royce de concurrentie van merken als Hispano-Suiza het hoofd bieden. Het ging er vooral om de cilinderwedloop te kunnen volhouden, want tal van merken kwamen met twaalfcilindermotoren op de markt en Cadillac zelfs met een zestiencilinder. Met zijn ‘eenvoudige’ zescilinder kon de RR Phantom II daar niet tegenop. De Phantom III had daarom een V12 van 7,3 liter. Het chassis van de nieuwe Phantom was nieuw ontwikkeld en was uitgerust met ingebouwde hydraulische kriks.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=Nl0nQi-KdG4″ width=”640″ height=”480″ rel=”no”]

Tot aan zijn dood
Deze specifieke Rolls-Royce Phantom III was van het bouwjaar 1936. Dat wil zeggen, het chassis was daags voor kerstmis 1936 gereed om te testen en in februari 1937 werd het bezorgd bij carrosseriebouwer Barker & Co. Die zette er een sierlijke carrosserie op en op 29 mei 1937 werd de Phantom afgeleverd aan zijn eerste eigenaar, Norman McCallum in Bidston, Cheshire, die zijn geld verdiende met de bevrachting van zeeschepen. Hij overleed in 1952 het is goed mogelijk dat McCallum deze Roller tot zijn dood in bezit heeft gehad.

Originele motor
De volgende eigenaar vinden we namelijk pas in 1953, dat is een zekere A. Steinberg, de eigenaar van Theatre Royal in Margate. Hij ruilt de auto in 1954 in voor 650 pond bij autobedrijf Jack Barclay Ltd., een RR en Bentley-dealer in Londen die nog altijd bestaat. Barclay verkoopt de Phantom voor 575 pond aan een bedrijf Parr & Son in Leicester. In 1972 vinden we een meneer Griffiths in Middlesex als eigenaar, maar een aantal jaren later wordt de auto verkocht naar Frankrijk. Vanaf 2003 tot dit jaar verbleef de Phantom in Portugal, dit jaar is hij geïmporteerd in Nederland. Volgens Retrolegends heeft de Phantom nog de originele motor en is hij voorzien van een nieuwe radiateur, waterpomp, uitlaat en nieuwe banden. In januari van dit jaar was de Phantom III onderdeel van de veiling van Coys tijdens Interclassics in Maastricht. In de catalogus van die veiling wordt de waarde van de auto geschat op € 60.000 tot € 70.000. Hier een paar foto’s uit die catalogus.

[su_carousel source=”media: 7413,7411,7410,7409,7408,7407,7406,7405″ limit=”49″ link=”lightbox” width=”700″ height=”140″ title=”no”]

Over de kop
Aan deze geschiedenis kwam dus gisteren een einde. De Zwitserse eigenaar kon de combinatie van de Range Rover met daarachter de Phantom op een trailer niet in de hand houden. Op de N396 ging het mis en zowel de Range Rover als de Rolls-Royce gingen over de kop. Dat gebeurt overigens wel vaker met oldtimers op aanhangers. De twee inzittenden van de Range Rover kwamen er praktisch zonder kleerscheuren vanaf, dat is dan weer het goede nieuws. Volgens berichten is de media is de Phantom weer teruggebracht naar Retroclassics, in afwachting van een beslissing van de eigenaar. Gezien de toch beperkte waarde van de auto is de kans klein dat hij in de oorspronkelijke staat wordt teruggebracht. Maar de originele V12 motor en het oersterke Phantom III-chassis bieden wellicht kansen voor een andere toepassing. We wachten af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *