Nieuws over oude auto's

VIDEO – Cees Berkelaar, cineast van het dagelijks leven

CB met kinderen en BorgwardNa meer dan veertig jaar worden de films van deze amateurfilmer uit Vinkeveen op Facebook door duizenden mensen bekeken.

De laatste tijd gaan er op de sociale media diverse filmpjes rond uit de jaren ’50 en ’60. Filmpjes van een autorit naar de Keukenhof, van een bezoek aan Volendam, de kermis in Vinkeveen of een voetbalwedstrijd in Schaesberg. De maker van al die filmpjes is Cees Berkelaar. Hij overleed op 12 september 1974, vandaag precies 41 jaar geleden. Maar zijn films bereiken zoveel jaar na zijn overlijden een publiek van vele duizenden mensen.

Digitaliseren
Sinds een jaar of twee is Paulien Berkelaar met haar familie aan de gang om de films die haar vader heeft gemaakt, allemaal bij elkaar te zoeken. “Door allerlei oorzaken zijn die films verspreid geraakt”, vertelt ze. “We zoeken ze nu op en laten ze digitaliseren. Op die manier kunnen we de films van mijn vader toegankelijk maken voor een groot publiek, en bovendien blijft zo de kwaliteit behouden.”

Reclame
Het gezin Berkelaar woonde in de jaren ’50, ’60 en ’70 in Vinkeveen. Vader Cees Berkelaar had met zijn broers samen een bedrijf dat betonproducten maakte en was dus actief in de bouwsector. “Begin jaren ’50 heeft hij zijn eerste films gemaakt als reclame voor het bedrijf”, vertelt Paulien. “We weten niet hoe hij daar op gekomen is. Maar mijn moeder werkte in die tijd voor een huisarts in Vinkeveen die actief was met filmen. Het zou best kunnen dat mijn vader daardoor op het idee is gekomen.”

Carnaval
In Vinkeveen en omgeving moet Cees Berkelaar een bekende verschijning zijn geweest met zijn filmcamera. In de jaren ’50 en ’60 was het nog niet gebruikelijk dat mensen films maakten, zeker niet in 16mm, wat je kunt beschouwen als semi-professioneel. Maar Cees Berkelaar had er zijn hart aan verpand. Niet voor niets was hij in 1972 een van de oprichters van de Filmclub De Ronde Venen.
Cees Berkelaar filmde het dagelijks leven om hem heen. Niet alleen festiviteiten, zoals een Bevrijdingsoptocht of een carnavalsfeest, maar ook gewone dagelijkse dingen. Zo filmde hij de bouw van een broodfabriek – door zijn eigen bouwbedrijf – maar ook de sloop van de Maria Magdalenakerk in Amsterdam.

Kleurenfilm
De films van Cees Berkelaar zijn vaak in kleur gemaakt, al kost het soms moeite om dat te zien. Bij een aantal filmpjes kom je er pas na een paar minuten achter dat het geen zwart-wit is. Het is niet duidelijk of dat altijd zo geweest is, of dat dit komt doordat de conditie van de films achteruit gaat. Dat laatste probleem wordt opgelost door de films te digitaliseren. “Niet alle films zijn even goed verpakt en bewaard”, vertelt Paulien Berkelaar. “Dus ook om ze te behouden, willen we de films zo veel mogelijk digitaliseren.”

Dashcam
Voor de lezers van Oldtimerblog is het natuurlijk interessant dat Cees Berkelaar ook veel ritten met de auto op 16mm vastlegde. De rit vanaf Vinkeveen naar de Keukenhof is daar een mooi voorbeeld van. Dergelijke opnames maakte Berkelaar met de camera op een stellage op de passagiersstoel. Een voorloper van de dashcam, dus. We zien de rit over de provinciale weg N201 over Mijdrecht, Uithoorn en Aalsmeer naar de bollenstreek.

Autocross
Uit dezelfde periode is de film van de rit van Vinkeveen naar het Limburgse Schaesberg. De film geeft een prachtig beeld van de wegen in die tijd. De A2 lijkt wel een fietspad, vangrails zijn er nog niet, wel bomen in de middenberm. Rondwegen bestonden ook nog niet, de route ging gewoon dwars door de stad.

“Daar woonden een oom en tante van ons”, herinnert Paulien Berkelaar zich. “We zijn daar vaak geweest en mijn vader heeft daar ook heel wat films gemaakt, onder meer ook van de camping in Schaesberg.”

En dan is er ook nog een korte film van een autocross. “We weten niet waar dat is opgenomen, maar het moet ergens in de jaren ’50 zijn geweest”, denkt Paulien Berkelaar. “Wat zeg je? Was er in Abcoude vroeger al een autocross? Tsja, dan zou het daar ook opgenomen kunnen zijn.”

Monument
De films van Cees Berkelaar worden een voor een gepubliceerd op internet. Voor Paulien Berkelaar maken ze deel uit van de herinnering aan haar vader. “Toen we er een paar hadden gedigitaliseerd, leek het ons wel een leuk idee om ze op Youtube en op Facebook te zetten. De respons die we daarop kregen is echt overweldigend. Met name de afgelopen maand was het een gekkenhuis.” Maar daarmee is voor Cees Berkelaar veertig jaar na zijn overlijden wel een mooi monument opgericht. “Hij had het geweldig gevonden dat zo veel mensen nu naar zijn films kijken.”

Meer over de films van Cees Berkelaar vind je op Facebook en op Youtube.

Freek van Leeuwen

Een Reactie op “VIDEO – Cees Berkelaar, cineast van het dagelijks leven

Avatar image
Paulien Berkelaar on 12/09/2015 13:25

Wat een mooi artikel over mijn vader Cees Berkelaar.
Dank je wel!
Groet van Paulien Berkelaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws uit de Modelauto Krant:

  • De Modelauto Krant stopt ermee

    Het is afgelopen. Vandaag stopt de Modelauto Krant ermee, dit is het laatste bericht. Maar je bent nog niet van ons af, want […]

  • Gewoon blijven Opelen

    Ik ben dan wel niet zo irenisch (vredestichtend/bemiddelend) als Angela, maar ik rij wel Duits. Het respect kan dan wel bij […]

  • Neurenbergs nieuws van Siku

    Het Neurenbergse nieuws barst nu goed los, ook bij Siku is  een hoop nieuwe modellen dat in het vooruitzicht wordt […]

Abonneer nu gratis

op onze wekelijkse e-mail nieuwsbrief.

Rubrieken

Oude berichten:

Deze Ferrari Spider wordt volgende week in Monaco geveild

Geloof het of niet, maar dit is een Ferrari Spider. Het bouwjaar moeten we zoeken rond 1850 en het wagentje is speciaal gebouwd voor kinderen. Natuurlijk, dit karretje heeft niets te maken met de gelijknamige sportwagens uit Maranello, de naam Ferrari is in Italië net [Lees verder…]

0 commentaren

Schuurvondsten: