Nieuws over oude auto's

Vergeten Ford-dealer in Passau na 40 jaar weer open

In berichten in de media wordt het omschreven als ‘traditionsreich’, het oude Ford-dealerbedrijf Hausmann in het centrum van Passau. Veertig jaar lang waren de deuren van het pand aan de Theresienstrasse op slot. Maar nu zijn ze weer open.

Je kunt het niet eens een schuurvondst noemen. Het autobedrijf staat nota bene midden in Passau. Jarenlang hebben voorbijgangers zich afgevraagd wat zich afspeelde achter die hermetisch gesloten werkplaatsdeuren. Het antwoord is: niets. In de zomer van 1975 zou Otto Hausmann de deur achter zicht hebben dichtgetrokken. Toen hij twaalf jaar later op 82-jarige leeftijd overleed, hadden de erfgenamen geen enkele interesse in het oude autobedrijf. Nu de schoondochter is overleden, is het haar neef, een 60-jarige projectontwikkelaar, die het bedrijf erft. Hij wist niet wat hij zag toen hij het bedrijf binnenkwam dat hij voor het laatst als kind had gezien.

Adenauer
Beneden in het pand is een werkplaats, met een smeerput en een brug, die sinds begin jaren ’70 niet meer zijn gebruikt. Op de eerste verdieping is een showroom. Auto’s werden daar met een lift naar toe gebracht. Er werden daar in totaal twaalf auto’s gevonden, Fords van voor en kort na de Tweede Wereldoorlog, waaronder een uit het jaar van oprichting van het bedrijf: 1928. Van een wat jonger exemplaar wordt gezegd dat de legendarische bondskanselier Konrad Adenauer er in is rondgereden bij een bezoek aan Passau in 1950. In de werkplaats op de begane grond worden jongere auto’s gevonden, van allerlei merken. Peugeot, Simca, MG, Rover, auto’s uit de jaren ’60.

Onderdelen
Otto Hausman begon zijn bedrijf toen hij 23 jaar was, in 1928. In 1934 bouwde hij het pand aan de Theresienstrasse. In de naoorlogse jaren had hij het grootste autobedrijf van Niederbayern. Behalve Ford-dealer was hij ook handelaar in gebruikte auto’s, in de wijde omgeving bekend. Het was een compleet autobedrijf, dus er is meer te zien dan alleen een verzameling auto’s. Er zijn rekken vol met onderdelen, er is een kantoor met luxueuze fauteuils en de inrichting komt regelrecht uit de jaren ’50. Op het grote houten bureau worden kranten gevonden uit de zomer van 1975. Op de bovenste verdieping liggen plaatwerk, bumpers en motoronderdelen, maar ook documentatie, tijdschriften en autofolders. De oudsten stammen uit de jaren ’40.

Restaureren
De erfgenaam is nu druk bezig om de auto’s uit het pand te halen. Ze worden ergens in een hal gezet en moeten dan worden gerestaureerd, is het plan. Volgens berichten in de media is er al een Ford-club betrokken bij het veiligstellen van de auto’s. Hoe het verder gaat met het pand, met de onderdelen, de documentatie en het stijlvolle interieur, is op dit moment niet duidelijk.

Bron en foto’s: Passauer Neue Presse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws uit de Modelauto Krant:

  • De Modelauto Krant stopt ermee

    Het is afgelopen. Vandaag stopt de Modelauto Krant ermee, dit is het laatste bericht. Maar je bent nog niet van ons af, want […]

  • Gewoon blijven Opelen

    Ik ben dan wel niet zo irenisch (vredestichtend/bemiddelend) als Angela, maar ik rij wel Duits. Het respect kan dan wel bij […]

  • Neurenbergs nieuws van Siku

    Het Neurenbergse nieuws barst nu goed los, ook bij Siku is  een hoop nieuwe modellen dat in het vooruitzicht wordt […]

Abonneer nu gratis

op onze wekelijkse e-mail nieuwsbrief.

Rubrieken

Oude berichten:

Te koop: Ford Taunus 17M met botox-behandeling

Ergens in de afgelopen 51 jaar heeft een eigenaar besloten dat deze Ford Taunus 17M een verjongingskuur nodig had. Zo op het oog is het een gewone Ford Taunus P3, een badkuip. De kleurstelling is waarschijnlijk zoals hij destijds in 1964 is afgeleverd, ivoorwit met [Lees verder…]

0 commentaren

Schuurvondsten: