Nieuws over oude auto's

Veel moois te zien tijdens motorkeuring Tubbergen

Tubbergen 01Trots uitgestald stonden vanmiddag de historische machines op de Belgische keitjes van het marktplein in Tubbergen te wachten op hun beurt. De sfeer was gemoedelijk en ontspannen, de wind was koud en straf, gelukkig was het droog. Het Tubbergense Bitter vloeide gestaag van de kleine glaasjes naar de monden van de velen liefhebbers en eigenaren.

Mr. TT Jaap Timmer is de spreekstalmeester van de dag die alle motoren en hun berijders aan een verbale inspectie onderwerpt op een hiervoor gemaakt podium. Hierdoor kan het het toegestroomde publiek de verhalen van de berijders horen over de motoren.
Tussen de uitgestalde en veelal in blinkende staat verkerende racers, groot en klein, staat een heuse en trotse TT Rudge-Whitworth uit 1933, formeel gesproken een TT works-replica. Maar geen replica in de zin-van-het-woord zoals we dan denken dat het is.
Hier gaat het om een door de fabriek geleverde replica van de Rudge-Whitworth racer van het jaar daarvoor. Een praktijk die door veel motor- en ook autofabrikanten voor velen jaren is toegepast, immers het motto gold toen: “als je op zondag wint, verkoop je op de maandag beter”. Aan marketing ideeën toen ook geen gebrek.

Dampige schuur
Het gaat hier om de four-valve 500 cc, open valves die parallel worden bediend. Eigenaar Rein van Dee kwam de machine bij de toenmalige eigenaar al tegen in 1992, waar hij stond opgeslagen in een dampige schuur. Er werd gesproken over kopen, maar tot een deal kwam het niet. Tegen de tijd dat hij de machine kon kopen was er 20 jaar gepasseerd en was al het chroom, alle delen waren standaard verchroomd, voor 99% verdwenen. Vocht maakt immers veel kapot.
Na een volledige de- en montage werd de machine in originele staat rijdbaar gemaakt. De foto’s laten het overduidelijk zien, er werden geen kosten gemaakt aan het spuitwerk en chroomwerk, hij moest authentiek blijven. Wel is het mechanisch deel onder handen genomen, de motor en versnellingsbak zijn door Rein eigenhandig gereviseerd. Vorig jaar heeft Rein op het gesloten deel van Isle of Man nog een respectabele snelheid gehaald van 99,7 km/uur. Niet slecht voor een 82 jaar oud beestje!

[su_carousel source=”media: 6925,6924,6923,6921,6920,6919″ limit=”36″ link=”lightbox” height=”140″ title=”no”]

Handgeklopt
Een andere in het oog springende motorfiets is de zelf gebouwde NSU-racer, met brandstof drukvulling en handgeklopte tank, de liefde voor motorfietsen springt ervan af.
De rode Ducato is een plaatje van een fiets. Hij blinkt en schittert in het zonnetje. De unieke klepbediening is duidelijk zichtbaar.
Morgen, 2e pinksterdag, is de grote dag van de Historische Motorraces van Tubbergen. Dan komen minstens twee honderd (!) motoren en hun berijders tot leven en in actie op het 1900 m lange stratencircuit in Tubbergen. Het belooft een mooie dag te worden!

Tekst en foto’s: Rob Henneveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *