Nieuws over oude auto's

Tulpenrallye in Zwitserland: wel bekeuringen, geen strafseconden

Volvo - Foto TulpenrallyeDe bekeuringen die in Zwitserland zijn uitgedeeld aan deelnemers van de Tulpenrallye, volgden op klachten van de lokale bevolking. De beboete deelnemers hoeven niet te vrezen voor reglementaire straffen.

De deelnemers aan de Tulpenrallye die in Zwitserland op de bon zijn geslingerd, hebben dit te danken aan de lokale bevolking. Dat meldt de Zwitserse website 20 Minuten. Volgens de site hebben zich dinsdag meerdere inwoners van Thurgau bij de politie gemeld met klachten over hard rijdende oldtimers. Daarop heeft de politie meerdere patrouilleauto’s op de zaak af gestuurd.
Hoe dit afliep hebben we in Nederlandse media kunnen lezen. Volgens RTL Nieuws hebben sommige equipes boetes tot wel 1100 euro gekregen. Die boetes moesten bovendien ter plekke worden betaald. Volgens 20 Minuten heeft de Zwitserse politie de snelheid van 189 voertuigen gemeten, een kwart reed aanzienlijk te hard. De twee snelste auto’s reden 91 en 75 km/u waar 50 km/u de limiet is.

Strafseconden
De Tulpenrally is een evenement dat op de openbare weg wordt verreden en het reglement zegt duidelijk dat de deelnemende equipes zich dienen te houden aan de ter plaatse geldende verkeersregels. Sterker nog, de organisatie controleert zelf ook de snelheid van de deelnemers. Volgens het reglement worden overschrijdingen van de maximum snelheid bestraft met strafseconden.
Volgens voorzitter Frank Pauli van de organiserende stichting AMAC was er in de regio waar de boetes zijn uitgedeeld, ook een snelheidscontrole door de organisatie geweest. “Maar niet precies op de plek waar de politie al die bekeuringen heeft uitgedeeld”, aldus Pauli.

Soepeler
De equipes die door de politie zijn beboet, hoeven niet bang te zijn dat ze nu ook nog strafseconden aan de broek krijgen van de organisatie. “Dan zou namelijk de Zwitserse politie ons moeten doorgeven wie ze hebben beboet. En dan doen ze niet.”
De organisatie heeft op 4 mei nog wel contact gehad met de Zwitserse politie. “We hebben gevraagd om de zaak soepel af te handelen”. zegt Pauli. “Maar daar waren de Zwitsers niet toe bereid.” Overigens valt volgens Pauli het aantal bekeuringen wel mee. “Op 240 deelnemers zijn er enige tientallen die zijn beboet. Er zijn er dus ook heel veel geweest die zich wel aan de snelheidslimiet hebben gehouden.”

De 63ste Tulpenrallye is op maandag 1 mei van start gegaan, de finish is morgen, 7 mei, in Noordwijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *