Nieuws over oude auto's

Techno Classica 2016: veel van hetzelfde

Techno Classica 2016 01 - Foto Gijs BosmanDit weekend staat de Messe in het Duitse Essen in het teken van Techno Classica 2016, een van de grootste en meest toonaangevende klassiekerbeurzen van Europa. Vanwege de ligging, amper een uur rijden vanaf Arnhem, erg populair bij Nederlandse bezoekers. Uniek aan Techno Classica is de combinatie van auto’s en automobilia, al viel op dat er wel erg veel van hetzelfde aangeboden wordt.

En dat geldt niet alleen voor het aanbod aan auto’s. Ook de kraampjes met folders, emaillen borden, gereedschap en oude achterlichten lijken soms verdacht veel op elkaar. Net als de prijzen, want koopjesjagers kunnen beter ergens anders gaan shoppen. Slenterend tussen de honderden 911’s en tientallen Testarossa’s door is de verwondering over de prijsontwikkeling van de afgelopen jaren ook nu weer groot. Auto’s die tien, vijftien jaar geleden aan de straatstenen niet kwijt te raken waren, staan nu voor indrukwekkende bedragen te koop. Neem de typische Lamborghini Espada, een soort shooting brake avant-la-lettre die aan het begin van het eurotijdperk voor vijftienduizend euro niet te slijten was. In Essen staan er minstens tien en kosten ze minstens anderhalve ton. Iets goedkoper, maar nog altijd enorm in waarde gestegen is de volgens velen lelijkste Ferrari ooit, de Mondial uit de jaren tachtig. Deed vijf jaar geleden misschien 25 duizend euro, nu ruim het dubbele.

Catacomben
Wat Techno Classica uniek maakt is de combinatie van zakelijke en particuliere aanbieders van old- en youngtimers. Het onderscheid is duidelijk: de professionele handelaren staan op mooie, goed verlichte stands in de hallen waar de auto’s mooi gepoetst, maar erg dicht op elkaar staan te glimmen. De particuliere handel lijkt zich vooral in de catacomben af te spelen. Tussen de hallen in zijn diverse kleine buitenterreinen, een welkome afwisseling om even wat frisse lucht te happen en tegelijkertijd naar het leukste aanbod te kijken. Hier staan de door particuliere en kleine bedrijfjes aangeboden auto’s, soms gepoetst, soms met de verkopers die verveeld aan een bekertje koffie nippen op de achterbank.

[su_carousel source=”media: 6520,6521,6525,6522,6523,6524″ limit=”36″ link=”lightbox” title=”no”]

Aandoenlijk
Indrukwekkend, ruim opgezet en felverlicht zijn de enorme stands van de grote Duitse automerken, die nauwelijks onderdoen voor de presentaties in Genève of Frankfurt. Schaamteloos (of noem het commercieel briljant) staan de nieuwste modellen tussen de klassieke pareltjes uit de fabriekscollectie. Merkbeleving was nog nooit zo tastbaar.
Van een heel andere orde zijn de presentaties van de oldtimerclubs in de hallen op de verdieping. Waar sommige clubs hun vierkante meters hebben omgetoverd in een aandoenlijk stukje beleving van de tijd waarin hun geliefde merk of model rondreed, doen andere clubs minder moeite de bezoekers te verleiden. En, zoals te verwachten, sluiten de presentaties meestal verrassend goed aan bij het type auto.

Voor de liefhebbers is Techno Classica een fijn (mid)dagje uit, gewoon even lekker oude auto’s kijken en stiekem toch hopen dat je die ene folder of dat lang gezochte schaalmodelletje vindt. Kopen doe je beter ergens anders, in een rustige showroom bijvoorbeeld, al zullen de prijzen daar niet anders liggen. De entourage en de aandacht zijn er dan wel.

Tekst en foto’s: Gijs Bosman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *