Nieuws over oude auto's

Te koop: de Lincoln Continental van de paus

Lincoln Continental Pope JPII 4 - Foto Henrys AuktionshausEen buitenkansje voor katholieke oldtimerliefhebbers. In Duitsland wordt een Lincoln Continental geveild die volgens de overlevering van paus Johannes Paulus II is geweest.

We kennen paus Johannes Paulus II vooral als uitvinder van de pausmobiel. Nadat hij in 1981 in zijn open auto was neergeschoten, vertoonde de Poolse paus zich alleen nog maar buiten in auto’s die waren voorzien van kogelvrij glas. Deze rijdende telefooncellen waren er in diverse soorten en maten en werden een klasse op zichzelf.
De Lincoln Continental in kwestie is echter van voor die tijd. Hij is van het bouwjaar 1979 en is pauselijk wit van kleur. Het veilinghuis vermeldt erbij dat de paus deze auto cadeau heeft gekregen tijdens een bezoek aan de USA.

Open zwarte Lincoln
Inderdaad vermeldt de historie dat paus Johannes Paulus II in oktober 1979 een bezoek bracht aan de Verenigde Staten van Amerika. Om precies te zijn bezocht hij de steden Boston, New York (inclusief het hoofdkantoor van de Verenigde Naties), Philadelphia, Chicago, Des Moines en Washington DC. Bij dat bezoek werd hij onder meer rondgereden in zwarte, open Lincoln Continentals, is op foto’s uit die tijd te zien.

[su_carousel source=”media: 5564,5569,5570,5566,5565,5568,5567″ limit=”30″ link=”lightbox” title=”no”]

Ingevoerd in Vaticaanstad
Het klopt ook dat bij dat bezoek Zijne Heiligheid een witte Lincoln Continental cadeau kreeg. Het presentje was afkomstig van de katholieke kerk in de USA. De auto is meegegaan naar Rome en is officieel ingevoerd in Vaticaanstad, met het kenteken SCV 1.
Maar de geschiedenis vermeldt ook dat de Lincoln al heel snel door de paus is afgedankt. Het Vaticaan schonk de auto aan de Caritas Stichting in Rome, die zich onder meer bezig hield met hulpverlening aan vluchtelingen uit Cambodja. Caritas verkocht de Lincoln aan een autohandel in Rome, die verkocht de auto weer door aan een Duitse handelaar. Al in 1980 belandde de auto zo in Duitsland.

Zalig en heilig
Het imago van ‘de auto van de paus’ is door de jaren heen natuurlijk alleen maar sterker geworden nadat JPII eerst in 2011 werd zalig verklaard en in 2014 tot de status van heilige werd verheven. Want ja, wie heeft er nu een auto die van een heilige is geweest? Het enige wat er in de buurt komt is het paard van Sinterklaas, maar dat zit lang niet zo lekker als de achterbank van deze Lincoln.

7.100 kilometer
Volgens het veilinghuis is de Lincoln al sinds 1988 in handen van dezelfde eigenaar. Waarschijnlijk is die er alleen maar ’s zondags mee naar de kerk gereden, want er staan slechts 7.100 kilometers op de teller. De eigenaar heeft wel eerder geprobeerd om de auto te verkopen. In 2011, het jaar dus dat JPII werd zalig verklaard, werd de auto ook al in Duitsland te koop aangeboden, destijds zou er 500.000 euro voor gevraagd zijn. We mogen aannemen dat dat toen niet is gelukt.

Veiling 19 maart
Nu wordt de pauselijke Lincoln opnieuw aangeboden, en wel bij het Duitse veilinghuis Henry’s Auktionshaus. De schatting is naar beneden bijgesteld, de auto moet 100.000 tot 120.000 euro opbrengen. Dat is nog altijd een hoop geld, als je bedenkt dat soortgelijke auto’s in de USA voor zo’n 10.000 dollar worden aangeboden. Op 19 maart vindt de veiling plaats en zullen we zien hoeveel de reputatie van Johannes Paulus II precies waard is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *