Nieuws over oude auto's

Een van de oudste VW Transporters ter wereld

Volkswagen Type  1952 01 - Foto AuctionataVeilinghuis Auctionata brengt op 26 juni een Volkswagen Transporter onder de hamer uit 1952.

Dat de eerste Volkswagen Transporters enorm in waarde zijn gestegen, hebben we afgelopen jaar al diverse keren kunnen zien. Hier is weer een nieuw hoogtepunt. Veilinghuis Auctionata brengt op 26 juni in Berlijn deze Bulli onder de hamer. Het is een Volkswagen T1 van de eerste serie en hij is tot in detail in de originele staat gerestaureerd.

Zijdeuren
De productie van de Volkwagenbusjes begon in maart 1950 in de VW-fabriek in Wolfsburg. Die allereerste T1’s hadden nog niet de kenmerkende luifel boven de voorruiten, die kwam pas bij de facelift van 1955. Ook kregen de Bulli’s toen pas een achterklep. Bij dit eerste model is de achterkant dicht, de motorkap is hoger dan bij de latere modellen. In- en uitladen gebeurt dus uitsluitend via de zijdeuren, de bekende ‘barndoors’.

Colombia
Dit exemplaar is gebouwd op 9 oktober 1952, het is daarmee een van de alleroudste exemplaren ter wereld. Over het bestaan van dit busje is niets bekend, hij is in oktober 1952 naar Colombia verscheept en in 2009 is hij daar gevonden in een schuur. De nieuwe eigenaar bracht de Bulli naar Europa en toen begon er een pijnlijk nauwkeurige restauratie die duurde tot 2013. Daarbij zijn uitsluitend new-old-stock-onderdelen gebruikt, of slooponderdelen als het niet anders kon. Maar bij elk onderdeel is nagegaan of het paste bij het moment van productie in oktober 1952.

16 inch
Zo zijn de reflectors en glaasjes van de achterlichten precies de juiste, is er een vooras gebruikt die alleen leverbaar was op dit model in 1952 en is er precies de juiste leren riem gebruikt om het reservewiel te bevestigen. De wielen van deze auto zijn zeldzame 16 inch-exemplaren met als maat 10/52 erin geslagen. Het gaspedaal dat in dit busje zit, is slechts zes maanden toegepast door Volkswagen. Afijn, dat gaat zo nog een tijdje door, over buitenspiegels, handremkabels, knipperlichtjes en handgrepen.

Honderdduizend euro
Het resultaat is in elk geval een Volkswagen Transpoerter T1 die er exact zo bijstaat als hij in oktober 1952 uit de Wolfsburgse fabriek gerold is. Al die kwaliteit moet betaald worden, dat zul je begrijpen. Dus noteert het veilinghuis bij deze bus als startprijs het bedrag van € 100.000.
Interesse? Meldt je dan bij Auctionata.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *