Nieuws over oude auto's

Ontheffing voor oldtimers in milieuzone Parijs

Parijs2Het is de Franse oldtimerlobby op het nippertje gelukt: oldtimers krijgen een ontheffing in de milieuzone van de Franse hoofdstad. De milieuzone wordt op 1 juli a.s. van kracht.

Vorig jaar kondigde de stad Parijs aan dat er een rijverbod komt voor motorvoertuigen van bouwjaar 1997 en ouder. Het rijverbod is van kracht op weekdagen van 8.00 uur tot 20.00 uur. Afgelopen week heeft de Franse Fédération Française des Véhicules d’Epoque overeenstemming bereikt met het stadsbestuur van Parijs.

Carte Grise de Collection
De Franse oldtimerlobby is vorig jaar al in actie gekomen en heeft diverse keren geprotesteerd tegen de Parijse milieuzone. Dat heeft effect gehad, de FFVE heeft voor elkaar gekregen dat er voor oldtimers een uitzondering wordt gemaakt. Om precies te zijn geldt de ontheffing voor voertuigen van 30 jaar en ouder die zijn voorzien van een officiële oldtimerstatus; in Frankrijk is dat de Carte Grise de Collection (CGC). Gewone auto’s hebben de Carte Grise Normale (CGN), voor hen geldt de milieuzone dus wel, ook als ze ouder dan 30 jaar zijn. De FFVE probeert de komende weken ook voor youngtimers een ontheffing te realiseren.

Bouwjaar 2011
Volgens de World Health Organisation (WHO) zou Parijs een van de meest vervuilde steden van Europa zijn. Het rijverbod voor auto’s vanaf 1997 treft waarschijnlijk zo’n 500.000 tot 800.000 voertuigen, meldt het Franse blad L’Argus. Daarbij gaat het om zowel diesel- als benzineauto’s. Motorfietsen gaan in de ban vanaf bouwjaar 2000. De komende jaren wil Parijs de toelatingsnorm verder aanscherpen, totdat in 2020 alleen auto’s vanaf bouwjaar 2011 de stad in mogen. De milieuzone maakt oudere auto’s bijna onverkoopbaar in het departement Ile de France, de schatting is dat ze de helft van hun waarde verliezen. Een belangengroep probeert nu van de Parijse overheid een schadevergoeding los te krijgen.

Voorbeeld voor anderen
Gautam Sen, bestuurslid van de Europese koepel van oldtimerclubs FIVA, is de ontheffing in Parijs een goed voorbeeld voor steden elders in de wereld. “Iedereen kijkt toch naar wat er in Parijs gebeurt”, zegt hij tegen het Amerikaanse Hemmings Blog.

3 reacties op “Ontheffing voor oldtimers in milieuzone Parijs

Avatar image
Ger on 23/06/2016 22:09

Iemand die weet hoe dat zit met buitenlandse old-timers die Parijs in willen?

Avatar image
Gerben Schaaf on 13/07/2016 13:05

Geachte allemaal,

Ik zou dat ook graag willen weten en of/hoe je aan een toestemming (sticker?) kunt komen. Is er een lijst van auto’s die als officiële oldtimer gelden?
Of mogen oldtimers gewoon Parijs in…

Avatar image
Jarko Aikens on 07/12/2016 12:11

Heb bij de FFVE in Billancourt navraag gedaan, maar nog geen uitsluitsel. Ik neem aan dat het handhaven grosso modo zo zal gaan als in Duitsland, waar het voeren van een Nederlandse blauwe kentekenplaat meestal voldoende is. De datum eerste toelating op het kentekenbewijs is natuurlijk het wettelijke criterium.
Verder vermoed ik dat je met een Frans voertuig van , pak ‘m beet, voor 1975 altijd met minimaal een glimlach wordt begroet in Frankrijk, ook door de Gendarme en Douane ( eigen ervaring 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *