Nieuws over oude auto's

Nieuwe erfgoedwet erkent mobiel erfgoed

11 Spoorwegmuseum 13 september 2014 - Foto OldtimerblogOp dinsdag 16 juni heeft de Tweede Kamer de nieuwe Erfgoedwet aangenomen. In die wet is vastgelegd dat nu ook het mobiel erfgoed deel uitmaakt van het cultureel erfgoed van ons land.

De kogel is door de kerk. Met het aannemen van de nieuwe Erfgoedwet heeft de Tweede Kamer vastgelegd dat historische voertuigen, net als al het andere mobiel erfgoed, deel uitmaken van het nationale erfgoed van Nederland. Daarmee wordt het mobiele erfgoed, dus uw en mijn klassieke voertuig, tot op zekere hoogte beschermd. Dit meldde de FEHAC gisteren in zijn nieuwsbrief.
Koepelorganisatie FEHAC, waarin het gros van de oldtimerclubs in ons land zijn verenigd, is dolgelukkig met de nieuwe Erfgoedwet. Hierdoor is Nederland weer koploper in Europa geworden in de bescherming van mobiel erfgoed.

In de bres
De officiële erkenning van historische voertuigen als onderdeel van het nationaal erfgoed, heeft er alles mee te maken dat historische voertuigen, net zo goed als gebouwen of kunstwerken, een verhaal vertellen over de historie en de cultuur van Nederland. De Erfgoedwet beschermt daarbij geen individuele voertuigen, maar de collectie als geheel. Die bescherming houdt in dat de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in de bres moet springen op het moment dat er wetgeving in de maak zou zijn die de mobiele collectie zou bedreigen. Denk bijvoorbeeld aan wettelijke milieu-eisen of APK-normen.

Unesco
De MCN, de Mobiele Collectie Nederland, is een samenwerkingsverband van organisaties die bezig zijn met al het rijdende, vliegende en varende erfgoed: de Federatie Oud-Nederlandse vaartuigen, Historisch Railvervoer Nederland, de Nationale Federatie Historische Luchtvaart en voor alle motorvoertuigen op de weg dus de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs (FEHAC). FEHAC en MCN hebben lange tijd gelobbyd om deze erkenning voor elkaar te krijgen. In het verlengde probeert de FEHAC ook om het mobiel erfgoed op de Werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen.

In de nieuwe Erfgoedwet is bovendien vastgelegd dat dertig jaar de leeftijdsgrens is in de definitie is van een historisch voertuig.

Register
De nieuwe wet houdt ook in dat de minister het NRME (Nationaal Register Mobiel Erfgoed) erkent en de completering daarvan zal ondersteunen. Dit register is een opsomming van voertuigen en voertuigtypen, aan de hand waarvan de geschiedenis van de massamotorisering in Nederland kan worden verteld. Het is dus zeker niet nodig dat alle typen voertuigen worden opgenomen, maar een zo breed mogelijk scala is natuurlijk wel van belang voor het vertellen van de geschiedenis, lezen we in de FeHAC-nieuwsbrief. En voertuigen die (nog) niet zijn vermeld, genieten evenzeer van de bescherming van de wet als de al wel opgenomen voertuigtypen.

Dertig jaar oud
De FEHAC benadrukt dat de opname van het mobiel erfgoed in de Erfgoedwet niet zomaar is gebeurd. Er moest duidelijk worden aangetoond dat er een verschil is tussen mobiel erfgoed en oude voertuigen. Daarbij is de internationale definitie gehanteerd, die bepaalt dat een historisch voertuig tenminste 30 jaar oud is, in handen is van een liefhebber, in een zo origineel mogelijke toestand verkeert, op historisch verantwoorde manier wordt onderhouden en in beginsel niet als dagelijks vervoermiddel wordt ingezet.
Ook deze definitie betekent een belangrijke stap vooruit in de bescherming van het mobiel erfgoed, omdat hier is vastgelegd wat de leeftijdsgrens voor historische voertuigen is.

De nieuwe Erfgoedwet wordt in het najaar behandeld door de Eerste Kamer. Als die de wet onverkort aanneemt, treedt deze in werking op 1 januari 2016.

Congres

Op 24 juni houdt Mobiele Collectie Nederland het congres ‘Erfgoed dat Beweegt’. Tijdens dit congres bespreekt de mobiele-erfgoedsector de actuele uitdagingen en kansen die er zijn. Behalve de organisaties voor mobiel erfgoed zijn er ook vertegenwoordigers van overheden, ondernemers, politici, beleidsmakers, musea en erfgoedorganisaties aanwezig. Het congres wordt gehouden bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort.

3 reacties op “Nieuwe erfgoedwet erkent mobiel erfgoed

Avatar image
Marco Roepers on 22/06/2015 12:04

Niet alle oldtimers voldoen aan de voorwaarden voor mobiel erfgoed. Gaat de FEHAC daar nog wat mee doen? Komt er bijvoorbeeld een soort keuring om je oldtimer opgenomen te krijgen in een publieke lijst voor mobiel erfgoed (zoals deze van de MCN: http://www.mobielecollectienederland.nl/ )?

Avatar image
Gertjan on 15/07/2016 22:53

Heb vernomen dat er geld ter beschikking is hiervoor
Als ze het nu is gaan gebruiken om de 60 dagen kaart een nieuw leven te geven
Dan kunnen er veel liefhebbers van oldtimers hier gebruik van maken om naar evenementen hun pronkstuk te laten zien
Ik dacht aan een digitaal meld punt waar je je kunt aanmelden voor de dag dat je wil rijden
En wordt je gecontroleerd en je hebt niet aangemeld voor de dag dat je rijdt betaal je een bekeuring en vol jaar wegenbelasting
Er zouden veel lief hebbers gebruik van maken denk ik
hoe zou ik dit bericht bij het ministerie kunnen krijgen om dit op de kaart te kunnen krijgen
bvd Gertjan

Avatar image
Ard on 14/12/2016 16:45

Onlangs heeft minister Kamp wel gezegd dat we in 2050 alleen nog maar electrisch dan wel waterstof aangedreven aan het verkeer mogen deelnemen. Hoe gaan we dit dan rijmen met het in stand houden van mobiel erfgoed? Als we mobiel erfgoed in stand willen houden dan moeten die voertuigen die veelal van een verbrandingsmotor zijn voorzien ook in de verre toekomst nog gewoon aan het verkeer kunnen deelnemen. Als je met je oldtimer in 2060 naar een meeting wil moet je daar toch over de weg naar toe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws uit de Modelauto Krant:

  • De Modelauto Krant stopt ermee

    Het is afgelopen. Vandaag stopt de Modelauto Krant ermee, dit is het laatste bericht. Maar je bent nog niet van ons af, want […]

  • Gewoon blijven Opelen

    Ik ben dan wel niet zo irenisch (vredestichtend/bemiddelend) als Angela, maar ik rij wel Duits. Het respect kan dan wel bij […]

  • Neurenbergs nieuws van Siku

    Het Neurenbergse nieuws barst nu goed los, ook bij Siku is  een hoop nieuwe modellen dat in het vooruitzicht wordt […]

Abonneer nu gratis

op onze wekelijkse e-mail nieuwsbrief.

Rubrieken

Oude berichten:

Collectie Amerikanen uit de fifties onder de hamer

Via een online veiling brengt veilinghuis Troostwijk een bijzondere collectie van 25 Amerikanen uit de jaren ’50 en ’60 in de verkoop. Het gaat om een verzameling in Culemmborg. “De eigenaar wil af van zijn uit de hand gelopen hobby”, zegt directeur Frank Adam van [Lees verder…]

0 commentaren

Schuurvondsten: