Nieuws over oude auto's

Maybach met historie te koop

Hagenauer KalenderBegin september wordt in Duitsland een Maybach SW 38 Pullmann Transformations Cabriolet geveild. Een auto waar een stukje nationaal-socialistisch verleden aan kleeft.

Toen in 1933 de club van Adolf Hitler in Duitsland aan de macht kwam, was een zekere Freiher von Neurath Minister van Buitenlandse Zaken. De Freiher (da’s een titel voor lagere adel in Duitsland) had een lange staat van dienst in de diplomatieke dienst. In het jaar 1938 waagde Von Neurath het om een kritische opmerking te plaatsen bij de lebensraum-plannen van Hitler. Daardoor viel hij in ongenade en werd hij ontslagen.

Zijn opvolger was Joachim von Ribbentrop.

Precies in datzelfde jaar 1938 bestelde Freiher van Neurath een nieuwe auto. Geen boodschappenwagentje, maar een Maybach SW 38 Pullmann Transformations Cabriolet met het chassisnummer 1875. En die wordt op 6 september in Giebelstadt bij Würzburg geveild door het Nederlandse veilinghuis Classic Auctions.
De carrosserie van de Maybach is van Spohn in Ravensburg en de auto is te gebruiken als driver limousine en als open cabriolet. In 1946 is de motor vervangen, er is toen een nieuwe 4,2 liter motor geïnstalleerd bij de Zeppelin-fabriek in Friedrichtshafen.

Sinds 1978 is de Maybach onderdeel van de collectie van de Duitse verzamelaar Michael Deppisch, die ooit zijn carrière ooit begon met een tankstation en een Mitsubishi-dealerschap. Hij heeft zijn leven lang klassieke auto’s verzameld, maar nu wordt hij er te oud voor. Deppisch heeft de auto tussen 1978 en 1990 helemaal gerestaureerd. Vervolgens heeft hij in de loop der jaren 75.000 kilometer met de Maybach gereden.

De Maybach is onderdeel van een veiling van twee privé-collecties. Andere auto’s in de collectie zijn onder meer een Rolls Royce 25-30 Park Ward Roadster uit 1937 en een Bentley 4 1/4 liter Vandenplas Drophead Coupe uit 1938.

De veiling vindt plaats op 4 september in Brüggen (in Duitsland, vlakbij Venlo) en op 6 september in Giebelstadt bij Würzburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *