Nieuws over oude auto's

Marktoverzicht: meer dan 300 VW Spijlbussen aangeboden in Europa

VW Samba 1De Volkswagen Spijlbus is veel gevraagd door liefhebbers. Aan de hand van zoekmachine Autobingooo hebben we het aanbod van dit moment in heel Europa in kaart gebracht. Op dit moment worden er meer dan 300 aangeboden, in verschillende uitvoeringen en uiteenlopende condities.

Het zal niemand verbazen dat het aanbod van klassieke Volkswagens in Europa groot is. Niet voor niets is het een van de meest voorkomende klassieke auto’s. Opmerkelijk is wel dat de meest gezochte, want duurste auto van dit merk de oude bestelbus is. De Volkswagen Transporter T1, die volgens de overlevering nog door onze eigen Ben Pon op een kladje is getekend, is een heuse cultauto geworden. De afgelopen jaren zijn er op veilingen enorme bedragen betaald voor deze Spijltjesbussen.

De Europese zoekmachine AutoBINGOOO CarSearch zoekt in tientallen websites waar tweedehands auto’s en oldtimers worden aangeboden. In plaats van alle verschillende websites af te zoeken, heb je zo in één scherm een overzicht van alle auto’s die je zoekt. Een abonnement op AutoBINGOOO CarSearch kost € 39,00 per maand.

De vraag naar T1’s is groot en het aanbod in Europa is navenant. We beginnen onze zoektocht via de online zoekmachine AutoBINGOOO CarSearch. Als we alleen zoeken op ‘Volkswagen T1’ komen er al 330 vermeldingen tevoorschijn. De prijzen zijn praktisch zonder uitzondering hoog. Een hopeloos uitziend restauratieproject kost al zo’n achtduizend euro. Wil je een mooie auto die kant en klaar is, neem dan een tweede hypotheek op je huis, want de prijzen beginnen dan rond de 60 mille en gaan door tot riant boven de ton.

Brazilië

VW T1 Brazilie 700 x 515Aan de onderkant van het aanbod blijkt dat de T1 werkelijk over de hele wereld te vinden is. Dit exemplaar uit 1974 is blijkens de omschrijving een restauratieobject. De prijs is met € 6.500 niet extreem, probleem is alleen dat de auto in Brazilië staat, in de stad Bento Gonçalves om precies te zijn.
Minder goedkoop, maar wel dichter bij huis, is deze T1 uit 1959. Voor € 8.495 kun je die ophalen bij Chris Classic Cars in Vleuten.
Deze gele Pritsche is uit 1961 en is te vinden in het Duitse Bielefeld, waar € 8.900 vraagt voor deze opknapper. Hetzelfde bedrijf heeft ook deze ramenbus in voorraad, uit 1972. Vraagprijs: € 15.400. Deze bestelbus met ramen is uit 1965 en heeft zo te zien een zwaar leven gehad. Hij wordt in Polen aangeboden voor € 9.500.

Addertje onder het gras
VW T1 groenZijn alle Spijlbussen duur? Nee, er zijn altijd uitzonderingen op de regel. Zoals dit exemplaar uit 1967. Volgens de beschrijving op Markt.de is deze auto nu bij de derde eigenaar en zijn motor en versnellingsbak nog origineel. De auto is voorzien van een 12V-installatie. De vraagprijs van € 9.300 is zo laag dat we ons afvragen of er hier een addertje onder het gras zit.
Bijzondere exemplaren zijn ook nog steeds te vinden. Zoals deze ingekorte versie, die afkomstig is uit Californië. Hij wordt aangeboden door Matchingnumbers.nl in Almelo voor een prijs van € 14.900.
En deze chassis-cabine met laadbak staat in het Duitse Geringswalde en wordt op Mobile.de aangeboden voor € 14.999.

Zesdeurs
VW T1 zesdeurs 621 x 465Wie iets aparts wil kan ook kiezen voor deze zesdeurs Spijlbus uit 1975. Zowel links als rechts zitten twee deuren waarmee passagiers kunnen instappen. Volgens de omschrijving op Quoka.de is deze auto afkomstig uit Brazilië en zijn er 2008 stuks van gebouwd. De meesten zijn ingezet als taxi. De vraagprijs voor deze bus is € 18.500, maar hij staat wel in Barcelona.

Ook restauratieprojecten kunnen nog flink prijzig zijn. Deze T1 is uit 1961 en komt uit Mexico. De Belgische aanbieder weet te melden dat de motor los is en de bodem vervangen moet worden. Niettemin vraagt hij € 21.000.
Een gewone T1 bestelwagen zonder ramen is ook nog aardig aan de prijs. Dit exemplaar komt oorspronkelijk uit Italië maar wordt in het Duitse Dietlingen aangeboden. De auto is uit 1963 en wordt voor € 24.500 aangeboden.
Voor een paar honderdjes minder, namelijk € 24.500, koop je in Praag deze T1 pickup met dubbele cabine uit 1966.

Westfalia
VW Westfalia 1De fameuze Westfalia campers bevinden zich in het middelste prijssegment. We vonden er twee. Deze is uit 1966 en wordt voor € 57.000 aangeboden door een particulier in het Duitse Bochum. En deze uit 1959 staat bij Kieft & Klok in Renkum met een prijskaartje van € 57.500 er op.
In het hoogste prijssegment vinden we een ruim aanbod van T1 Samba’s, allemaal in 21- of 23-ramen uitvoering, allemaal in twee kleuren, allemaal perfect gerestaureerd en dus allemaal flink aan de prijs. De duurste is deze uit 1963, die wordt aangeboden op Willhaben.at door een bedrijf in Bruck an der Leitha in Oostenrijk. Volgens de beschrijving is de auto origineel in Oostenrijk geleverd en heeft de restauratie twee jaar geduurd. De vraagprijs is € 159.000 en daarmee is dit de duurste T1 die we konden vinden.

21 ramen
VW Samba 2Ze zijn er ook goedkoper, zoals deze uit 1964 met 21 ramen, die in Frankfurt am Main staat met een prijskaartje van € 125.000.
En in Leverkusen staat deze uit 1965 waar € 108.000 voor wordt gevraagd.
Goedkoper kan het ook, getuige deze 23-ramer uit 1959 die voor ‘slechts’ € 92.000 wordt aangeboden. Maar het is een Amerikaanse import en bovendien is hij overduidelijk niet origineel.

Deze pagina is tot stand gekomen met hulp van de Europese zoekmachine AutoBINGOOO CarSearch.

Meer Volkswagen Transporters en andere oldtimers kun je zoeken via onze pagina Oldtimerportals in Europa.

[pro_ad_display_adzone id=”6733″]

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *