Nieuws over oude auto's

UPDATE – Te koop: een uniek prototype van DKW

DKW prototype 01 - Foto AuctionataTechnisch is dit een DKW. Of die fabrikant ook de bouwer is, is niet zeker. Op 26 juni wordt dit bijzondere voertuig in Berlijn geveild.

Nou vooruit, nog eentje dan. Nog één auto uit de veiling die Auctionata op vrijdag 26 juni in Berlijn houdt. Dit is de meest unieke auto uit de catalogus. Zo uniek, dat het veilinghuis zelf ook niet precies weet wat het is.

Draaicirkel
Het is een DKW. Tenminste, de meeste onderdelen zijn van dat merk. Het onderstel is een DKW F2 of F5, vooroorlogs dus. De wielen zijn ook herkenbaar van die modellen. De motor is de tweecilinder tweetakt van DKW. Dus mag je zeggen dat het een DKW is.
Maar die carrosserie? Wat moeten we daar van maken? Het is een stalen body, diverse onderdelen komen van andere automerken af. De voorwielen kunnen nauwelijks draaien en het voertuig heeft een enorme draaicirkel. Veel meer dan rechtuit rijden kun je er dus niet mee.

Restauratieobject
Het zou gaan om een testvoertuig van DKW, maar zeker is dat niet. De verkopende partij is een verzamelaar uit Oostenrijk. Auctionata gaat er van uit dat deze auto na de oorlog is gebouwd. Er is geen tweede exemplaar bekend.
Voor de goede orde: dit is een restauratieobject, de auto rijdt niet. Wie interesse heeft kan zich melden bij veilinghuis Auctionata in Berlijn. De auto wordt vrijdag 26 juni geveild, als startbedrag noemt het veilinghuis € 24.000.

UPDATE

Op zoek naar de achtergrond van deze DKW hebben we contact gezocht met de DKW Club Nederland. Daar wisten ze ook niet wat dit nou precies voor auto is. Het zou kunnen dat het een Stromlinien DKW is voor tests op de Autobahn, omdat de auto immers nauwelijks kan sturen en dus alleen in rechte lijn wat kan corrigeren.
Inmiddels is er bij het veilinghuis iets meer bekend over de herkomst van deze DKW. Iets. Volgens de nieuwste informatie op de website van Auctionata zou deze auto zijn gebouwd op het chassis van de P15 en PS 600 Sport, die laatste is een sportmodel uit de jaren ’30 waarvan maar weinig exemplaren zijn gebouwd. De carrosserie zou na de oorlog zijn gebouwd in de DDR en er zouden onderdelen in de auto zijn verwerkt van DKW, Goliath, Volkswagen en nog wat andere merken. De auto is jarenlang bij een verzamelaar in Zuid Duitsland geweest en is daarna naar een verzamelaar in Oostenrijk gegaan.

De DKW is op vrijdag 26 juni geveild voor een bedrag van € 37.140.

[su_carousel source=”media: 3325,3332,3331,3330,3329,3328,3333,3327,3326″ limit=”9″ link=”lightbox” width=”540″ height=”680″ title=”no” autoplay=”0″ speed=”1200″]

Een Reactie op “UPDATE – Te koop: een uniek prototype van DKW

Avatar image
Marco Roepers on 23/06/2015 15:13

Ik krijg de indruk dat ook DKW-kenners niet van het bestaan van het voertuig afwisten en dat er blijkbaar ook in de archieven van het bedrijf geen verwijzingen naar het bestaan ervan zijn gevonden. Ik ben geen kenner maar mij lijkt een tweetakt tweecilindermotor niet erg veel voor een auto die bedoeld is om heel snel rechtdoor te kunnen rijden. Bovendien heeft de auto zelfs verlichting en ook de sporen van nummerplaatverlichting achter zijn te vinden. Er zijn richtinglichten aanwezig. Dat zijn toch aanwijzingen dat men toch iets met de openbare weg in gedachten had? Maar zouden in dat geval de constructeurs van DKW al dan niet per ongeluk de voorwielen zo weinig uitslag hebben gegeven? Mij komt het waarschijnlijker voor dat het een liefhebber zelf de auto heeft gebouwd in zijn schuur om door doe-het-zelven een sportauto te gaan bezitten maar een essentiële constructiefout maakte. Daardoor is de auto nooit de schuur uit gekomen totdat een verzamelaar hem ontdekte en hem als curiositeit aan zijn verzameling toevoegde. Een dergelijk verhaal past ook beter bij het gebruik van een vooroorlogs chassis begin jaren vijftig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *