Nieuws over oude auto's

Historische motoren verzamelen in Tubbergen

Tubbergen Almelo 1951Meer dan 200 rijders uit binnen- en buitenland rijden op Tweede Pinksterdag de Historische Motordemo Tubbergen. De avond ervoor is de Historische Motorkeuring.

Het evenement in Tubbergen vindt zijn wortels in het stratencircuit dat van 1946 tot 1984 het toneel was van vele internationale motorraces. Tubbergen is in het komende Pinksterweekend een verzamelplaats voor liefhebbers van historische motorraces. Op zondag 16 mei is aan het eind van de dag de motorkeuring, met aansluitend een rennersbal. De volgende dag, tweede pinksterdag, wordt er gereden op het parcours op het bedrijventerrein De Haar.

‘Mister TT’
De Historische Motordemo Tubbergen is een must voor liefhebbers van motorsport. Tal van nationale en internationale oud-rijders verschijnen hier aan de start. De motorkeuring op zondagmiddag is een uitgelezen kans om de racemotoren van destijds goed te bekijken. Tijdens de motorkeuring zorgt ‘Mister TT’ Jaap Timmer voor interviews met coureurs uit heden en verleden.
De motordemo op zondag begint om 12.30 uur, wie eerder komt kan vanaf 10.30 uur de trainingen meemaken. In totaal worden meer dan 200 motoren verwacht, in uiteenlopende klassen.

Historie
De meeste racecircuits zijn aangelegd. Maar het motorrace circuit Tubbergen is ontdekt. Het was Jaap de Wit uit Zenderen die in 1939 in de gaten kreeg dat een bepaalde route tussen de plaatsen Albergen, Fleringen en Tubbergen een perfecte baan was om motorraces op te houden. Direct na de oorlog is De Wit aan de gang te gaan om hier officiële races te houden. De eerste race ging van start in september 1946.

In de jaren die volgden, ontwikkelde het circuit Tubbergen zich tot een arena waar tal van internationale kampioenen tegen elkaar streden. In 1972 vonden er twee dodelijke ongelukken plaats, waarna de races hun glans verloren. De laatste race was in 1984 op een parcours van nog geen 4 kilometer tussen Geesteren en Tubbrgen.

De Historische Motordemo Tubbergen wordt gehouden in het komende pinksterweekend. Toegang is gratis, parkeren kost € 5,00 inclusief een programmaboekje. Meer informatie vind je op de website van HMS Tubbergen.

Foto: HMS Tubbergen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *