Nieuws over oude auto's

Harley Davidson uit Easy Rider geveild voor 1,3 miljoen

De originele Easy Rider Harley Davidson van acteur Peter Fonda is afgelopen zaterdag in Californië geveild voor 1,35 miljoen dollar.

De chopper, uitgevoerd in ‘Captain America’ stijl, is de originele motorfiets die in 1969 in de film Easy Rider door Peter Fonda werd gebruikt. Er zijn twee identieke motorfietsen van deze motor gebouwd om te voorkomen dat eventuele technische problemen de filmopnames zouden verstoren. Eén exemplaar is kort na de opnames van de film gestolen en nooit teruggevonden. Dit exemplaar is gebruikt in de dramatische slotscene van de film. Acteur Peter Fonda heeft er dus op gereden en hij heeft later zelfs zijn handtekening op de tank gezet.

Museum
easyrider_3078291bDe motor is een zogeheten panhead chopper met verchroomd frame, gebouwd door Cliff Vaughs en Ben Hardy op aanwijzing van Peter Fonda.
Na afloop van de opnames voor Easy Rider heeft Peter Fonda de motor aan acteur Dan Haggerty cadeau gedaan, omdat die had meegeholpen met het onderhoud tijdens de filmopnamen. Haggerty heeft de Harley Davidson Easy Rider 2 - Foto Profiles in Historymotor, die immers voor de filmopnamen is gecrasht, helemaal gerestaureerd en twaalf jaar lang geëxposeerd in het National Motorcycle Museum in Anamosa, Iowa.

De echtheid van de motor wordt bevestigd in maar liefst drie documenten, een van het National Motorcycle Museum, een van Peter Fonda en een van Dan Haggerty. De unieke en iconische motor is geveild door het veilinghuis Profiles in History, dat gespecialiseerd is in het veilen van Hollywood memorabilia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *