Nieuws over oude auto's

GM vestigt archief in oude Factory One in Flint

On Saturday, Aug. 15, GM announced plans to create an automotive archive and research center in the historic Durant-Dort Factory One near downtown Flint. The facility will house the archive currently located at Kettering University and will feature a large exhibit area for historic vehicles and other automotive artifacts. Architectural renderings show the exterior of the building, featuring the name of the factory painted as it was more than a century ago.

De fabriek waar ooit het fundament van General Motors is gelegd, wordt nu het archief van het concern.

General Motors heeft in 2013 de oude fabriek gekocht die het concern zo lange tijd in bezit heeft gehad. Het plan is om er het archief in onder te brengen dat nu in de naburige Kettering Universiteit is gevestigd. Met de verhuizing moet het archief beter toegankelijk worden voor wie er maar gebruik van wil maken. Tevens worden er ruimtes ingericht voor vergaderingen en congressen en er komt een studiezaal.

Exposeren
Verder wil GM ook een collectie klassieke voertuigen en andere historische spullen in het gebouw exposeren. Het is de autofabrikant ernst met deze plannen, er worden miljoenen dollars in geïnvesteerd. Het geheel moet in 2017 zijn afgerond.

Durant
Factory One begon zijn leven in 1880 met de verwerking van katoen en wol. In 1886 stond het gebouw echter leeg en werd het verhuurd aan William Crapo Durant en Josiah Dallas Dort, die toen samen de Flint Road Cart Company oprichtten. Later werd dat de Durant-Dort Carriage Company. Durant nam in 1904 de Buick Motor Company over en zette daar de productiefaciliteit in Flint bij in. In 1908 richtte Durant een holdingmaatschappij op, waar zijn verschillende fabrieken onder zouden vallen: General Motors.

[su_carousel source=”media: 4111,4112,4110″ limit=”9″ link=”lightbox” width=”540″ height=”680″ title=”no” autoplay=”0″ speed=”1200″]

Staking
De fabriek heeft als onderkomen van Fisher Body tientallen jaren van autoproductie meegemaakt. En niet alleen dat, het was ook de plek waar op 30 december 1936 voor het eerst een sit-down staking werd gehouden. Toen de nachtploeg aan het werk moest, gingen alle arbeiders zitten om hun eisen kracht bij te zetten.

Buick City
Factory One is in bedrijf geweest tot 1987. Toen stopte Buick met de productie van auto’s met achterwielaandrijving en werd de productie verplaatst naar Buick City, in een ander deel van Flint.
Net als Detroit heeft Flint zwaar te lijden onder de leegloop als gevolg van de problemen in de auto-industrie. Naast de investering in het archief steekt GM ook 877 miljoen dollar in een nieuwe carrosseriefabriek in de stad.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *