Nieuws over oude auto's

FOTO’S en VIDEO – Expositie van schuurvondsten in Basel

Austin Healey Sprite 1964 - Foto Pantheon BaselDe schuurvondst is uitgegroeid tot een aparte categorie oldtimers. Pantheon in Basel heeft er een tentoonstelling van ingericht.

Het begrip ‘barnfind’, ‘schuurvondst’ of ‘scheunenfund’ is de laatste jaren uitgegroeid tot een soort heilige graal voor oldtimerliefhebbers. Het begon in 1983 toen fotograaf Herbert Hesselmann een boek publiceerde met foto’s van een collectie klassieke auto’s die in een tuin in Frankrijk stonden weg te roesten. Plotseling zag de oldtimerwereld hoe mooi het verval van een oude auto kon zijn.

In de daarop volgende jaren werden verschillende sleeping beauties ontdekt, zoals op de autosloperij in Kaufdorf, en recent nog de collectie oldtimers van Roger Baillon eind vorig jaar. Pas geleden nog bracht een Ferrari 250 California Spider uit die collectie – stoffig, roestig en verwaarloosd – nog meer geld op dan een compleet gerestaureerd exemplaar.

Beschimmmeld
Als je op de advertentiesites voor oldtimers kijkt, kom je ook heel veel schuurvondsten tegen. Soms lijkt het alsof elke auto die een jaar in een stalling heeft gestaan, als schuurvondst wordt bestempeld. Da’s natuurlijk overdreven. Maar echte schuurvondsten zijn er nog altijd.

Auto’s of motorfietsen die tientallen jaren zijn vergeten en verwaarloosd. Ze zijn verroest, beschimmeld, opgevreten door ratten of muizen, verbleekt door de zon of doorweekt van water. Hun vormen van destijds zijn echter nog steeds herkenbaar en ze vormen een soort memento mori voor alle eigenaren van oldtimers, een waarschuwing: pas op, als je je mooie oldtimer niet goed verzorgt komt hij er zo uit te zien.

Mysterie
Schuurvondsten zijn omgeven met een stevige dosis romantiek. Want wat is hun historie? Ooit zijn ze prachtige, glanzende auto’s geweest, ooit hadden ze eenn trotse eigenaar. Waarom zijn ze daarna zo verwaarloosd? Wat is er met hun eigenaar gebeurd? Elke barnfind is een mysterie, en mysteries vinden we nu eenmaal woest aaantrekkelijk.

Om die reden heeft de directie van het Pantheon in Basel dan ook besloten om een expositie in te richten van uitsluitend schuurvondsten.

Pantheon
Het Pantheon in Basel is een voormalige machinefabriek, die is omgebouwd tot walhalla voor liefhebbers van klassieke auto’s en motoren. Het gebouw herbergt een restauratiebedrijf en er zijn ook klassieke voertuigen te koop, maar bovendien fungeert het ook als museum.

Naast de vaste expositie zijn er ook wisselexposities, en daar gaat het nu om. Want op dit ogenblik is de expositie Kult aus Schrott te zien, een bijzondere expositie van uitsluitend schuurvondsten.

Kaufdorf
De expositie omvat veertig voertuigen, zowel auto’s als motorfietsen, die allemaal een soortgelijke historie hebben. Er zitten meerdere auto’s en otoren bij die gevonden zijn op de legendarische autosloperij in het Zwitserse Kaufdorf, zo’n acht jaar geleden.

Maar er zijn ook schuurvondsten bij met een andere herkomst. Het loopt uiteen van een Wanderer motorfiets uit 1913 tot een Peugeot 203 cabrio met Worblaufen carrosserie. De kleinste auto is de Mochet scootmobiel uit 1949, de oudste auto is de Belle uit 1901 en de oudste motor is de De Dion driewieler uit 1898. Er is een Bugatti bij, een Type 57 Ventoux, en er is een Porsche 356 bij.

Restaureren
Een Citroën C6 uit 1931 is uitgerust met een houtgasgenerator en er is een viercilinder Indian motorfiets uit 1929. De catalogus vermeldt ook de eigenaren, en daar zien we dat er ook mensen zijn die dit soort barnfinds verzamelen, blijkbaar niet met het plan om ze te restaureren.

Wie zich wil onderdompelen in de sfeer van spinrag, stof, roest en schimmel, kan nog tot 11 oktober de expositie in het Pantheon in Basel bezoeken.

Hieronder vind je bovendien de catalogus van de tentoonstelling. Die behandelt niet alleen de voertuigen zelf, maar gaat ook in op enkele fameuze vondsten van de afgelopen jaren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws uit de Modelauto Krant:

  • De Modelauto Krant stopt ermee

    Het is afgelopen. Vandaag stopt de Modelauto Krant ermee, dit is het laatste bericht. Maar je bent nog niet van ons af, want […]

  • Gewoon blijven Opelen

    Ik ben dan wel niet zo irenisch (vredestichtend/bemiddelend) als Angela, maar ik rij wel Duits. Het respect kan dan wel bij […]

  • Neurenbergs nieuws van Siku

    Het Neurenbergse nieuws barst nu goed los, ook bij Siku is  een hoop nieuwe modellen dat in het vooruitzicht wordt […]

Abonneer nu gratis

op onze wekelijkse e-mail nieuwsbrief.

Rubrieken

Oude berichten:

Te koop: de Lincoln Continental van de paus

Een buitenkansje voor katholieke oldtimerliefhebbers. In Duitsland wordt een Lincoln Continental geveild die volgens de overlevering van paus Johannes Paulus II is geweest. We kennen paus Johannes Paulus II vooral als uitvinder van de pausmobiel. Nadat hij in 1981 in zijn open auto was neergeschoten, [Lees verder…]

0 commentaren

Schuurvondsten: