Nieuws over oude auto's

FOTO’S – Petitie tegen sloop van honderden klassieke auto’s

Google Earth 5Vele honderden oldtimers in Engeland wachten al jaren op sloop. Een Engelsman is nu een petitie begonnen om al die klassiekers te behoeden voor zinloze vernietiging.

Op deze foto van Google Earth zie je het vliegveld Thurleigh in het Britse Bedfordshire. De stippen zijn auto’s. Want grote delen van de start- en landingsbanen staan vol met auto’s. Nee, geen auto’s, maar wrakken. Ze staan al jaren te wachten tot ze worden gesloopt. Tussen al die wrakken staan vele honderden klassieke auto’s. Ze staan er al sinds 2010.

14.000 sloopauto’s
Het komt allemaal omdat de Britse overheid in 2009 vond dat er veel schonere auto’s op de weg moesten verschijnen. Er werd een sloopregeling bedacht, waarbij kopers van een schone nieuwe auto een subsidie van 1.000 pond kregen. Voorwaarde was wel dat ze dan hun oude auto lieten slopen. De auto-importeurs legden er dan ook 1.000 pond bij en als consument kreeg je dus 2.000 pond cadeau bij aanschaf van je nieuwe auto.
De oude auto moest minimaal tien jaar oud zijn en moesten ze tenminste 12 maanden in bezit hebben. In totaal zouden hiermee 14.000 sloopauto’s zijn ingezameld.

Niet gesloopt
Het gekke is alleen dat die auto’s helemaal niet gesloopt zijn. Ze zijn opgeslagen op oude vliegvelden zoals Thurleigh. Hier staan ze zij aan zij te wachten tot ze worden geplet of gedemonteerd.
De jongste auto’s zijn dus van 1999, en je ziet op de foto’s dan ook tamelijk moderne auto’s staan; Suzuki Vitara, Volkswagen Passat, Opel Astra’s en zelfs een Nissan Prairie. Maar er staan ook veel, heel veel klassiekers tussen. Vele Rovers en Jaguars uit de jaren ’70 en ’80, misschien wel honderden Mini’s en ook lange rijen met Morris Minors.

20.000 handtekeningen
Oldtimerliefhebber Jake Dormer kon het niet meer aanzien en is vorige week een online petitie begonnen. Hij stelt voor dat de Britse overheid de oldtimers uit de voorraad in een veiling moet verkopen aan liefhebbers, zodat de auto’s in elk geval kunnen worden gebruikt als onderdelen-donor. Inmiddels is de petitie 5 dagen online en zijn er al bijna 20.000 handtekeningen opgehaald. In het recente verleden hebben oldtimerliefhebbers al vaker gewaarschuwd voor het effect van sloopregelingen en het gevaar dat daarbij klassieke auto’s slachtoffer worden.

In alle openheid
Het is een gekke geschiedenis met deze ‘sloopauto’s’. Om te beginnen is het natuurlijk bizar dat de Britse regering een fortuin uitgeeft om vervuilende oude auto’s van de weg af te halen, maar vervolgens de moeite niet neemt om ze werkelijk te slopen. Ze staan op de landingsbaan jarenlang in weer en wind weg te rotten en hun vloeistoffen te lekken. Hier in Nederland zou de verantwoordelijke minister in zo’n geval met pek en veren overladen worden.
Ook vreemd is dat het allemaal in alle openheid gebeurt. Al meteen na het einde van de sloopregeling in 2010 verschenen er berichten in de media en foto’s op Flickr over dit mega-parkeerterrein, met elke keer opnieuw dramatische foto’s erbij. Het is ook niet zo dat Thurleigh een verlaten en onvindbaar terrein is, er is gewoon een actief vliegveld en er ligt zelfs een circuit naast waar regelmatig trackdays en evenementen worden georganiseerd. We zijn benieuwd wat de petitie gaat opleveren.

Foto’s: Motoringbox en Google Earth

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws uit de Modelauto Krant:

  • De Modelauto Krant stopt ermee

    Het is afgelopen. Vandaag stopt de Modelauto Krant ermee, dit is het laatste bericht. Maar je bent nog niet van ons af, want […]

  • Gewoon blijven Opelen

    Ik ben dan wel niet zo irenisch (vredestichtend/bemiddelend) als Angela, maar ik rij wel Duits. Het respect kan dan wel bij […]

  • Neurenbergs nieuws van Siku

    Het Neurenbergse nieuws barst nu goed los, ook bij Siku is  een hoop nieuwe modellen dat in het vooruitzicht wordt […]

Abonneer nu gratis

op onze wekelijkse e-mail nieuwsbrief.

Rubrieken

Oude berichten:

Citroën ID/DS kopen? Kijk ook eens in Duitsland of Italië

Een Citroën DS of ID kopen kun je natuurlijk in Nederland doen of in Frankrijk, maar kijk ook eens naar de rest van Europa. In heel Europa vonden we zo’n 400 DS-en die online te koop worden aangeboden. Als je besluit dat je een Citroën [Lees verder…]

0 commentaren

Schuurvondsten: