Nieuws over oude auto's

Einde van Furness na meer dan honderd jaar

Vrachtschip 'Driebergen' van Furness Scheepvaart & Agentuur Maatschappij te Rotterdam in 1923.

Vrachtschip ‘Driebergen’ van Furness Scheepvaart & Agentuur Maatschappij te Rotterdam in 1923.

Dealerholding Koops-Furness, met zo’n 70 vestigingen actief als dealer van onder meer DAF trucks, Fiat, Alfa Romeo, Ford, Land Rover, Mazda en Mitsubishi, heeft deze maand surseance van betaling aangevraagd. Inmiddels zijn de nodige werkmaatschappijen al failliet verklaard. Daarmee komt voor Furness een einde aan een geschiedenis die teruggaat tot in de negentiende eeuw.

Christopher en Thomas Furness hadden in de jaren 1870 in West Hartlepool in noordoost Engeland een groothandel in scheepsbenodigdheden, Thomas Furness and Company. Ze dachten dat het goedkoper zou zijn om hun goederen met eigen schepen aan te voeren en in 1882 begon Christopher een rederij, Christopher Furness and Company. Het bedrijf breidde gestaag uit en in 1906 kocht Furness de Neptune Line, een rederij die een dienst onderhield tussen Rotterdam en Baltimore. Daardoor kwam er ook een kantoor in Rotterdam, Furness & Nephews. Op 11 juni 1912 werd dit kantoor omgezet in een Nederlands bedrijf, Furness Scheepvaart en Agentuur Maatschappij NV.

In de loop van tientallen jaren ontwikkelt Furness zich tot een grote speler in de scheepvaart. Maar na de oorlog breidt het bedrijf uit met wegtransport. Vanaf 1968 nam Furness verschillende transportbedrijven, DAF truckdealers en de Eerste Zwolse Bedrijfsautogarage over. Tientallen jaren lang blijft Furness actief in vervoer over water en over land.

In 1990 wordt Furness overgenomen door het Rotterdamse zeevaart- en opslagconcern Pakhoed en ontstaat de Furness Pakhoed Transport Groep.
Maar al in 1996 besluit Pakhoed weer om Furness van de hand te doen. Pakhoed concentreert zich op vervoer, distributie en opslag van olie en chemicaliën. Alle activiteiten daarbuiten worden afgestoten. Furness omvat dan een bedrijf voor fruitoverslag, transportbedrijven en dealerbedrijven van DAF-trucks en Volvo. De nieuwe eigenaar wordt Hollandia Industriële Maatschappij. Dit is het bedrijf van de familie Lubbers en Rob Lubbers, broer van voormalig minister-president Ruud, leidt het bedrijf. HIM is actief in tal van havenactiviteiten in Rotterdam, maar na de overname van Furness trekt het bedrijf zich daar uit terug. Het bedrijf richt zich op twee kernactiviteiten: transport en dealerbedrijven.

In 2000 worden de automotive activiteiten van HIM Furness samengevoegd met die van Koops Holding. Er ontstaat een nieuwe onderneming waar naar verluid 1.400 mensen werkken en een miljard gulden wordt omgezet. Die overname kreeg nog een nare bijsmaak doordat directeuren Jan en Peter Koops snel nog even aandelen HIM Furness kochten nadat ze van Rob Lubbers hoorden dat hij de aandelen van de beurs wilde halen. Het kwam de gebroeders Koops in 2006 op een voorwaardelijke gevangenisstraf te staan.
Koops Furness groeide de afgelopen jaren uit tot een van de grootste dealerholdings van Nederland. Nu het bedrijf omvalt, verdwijnt de naam Furness na meer dan een eeuw uit het Nederlandse bedrijfsleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *