Nieuws over oude auto's

Coutts Index: Prijzen oldtimers zijn verviervoudigd sinds 2005

Ferrari 410 Superamerica - Foto Gooding 2015 Brian HenningVolgens de Britse bank Coutts zijn klassieke auto’s uit de topklasse sinds 2005 meer in waarde gestegen dan horloges, juwelen, oude wijn en aandelen.

De alsmaar toenemende prijzen van klassieke auto’s creëren een markt voor nieuwe koerslijsten, indexen en adviesrapporten. Want wie zijn zuurverdiende tonnen of miljoenen in een auto investeert, wil graag vantevoren zo veel mogelijk zekerheid hebben dat hij de juiste beslissing neemt.

De Britse bank Coutts lanceerde in januari 2014 een nieuwe index die de waarde bijhoudt van uiteenlopende verzamelwaardige objecten: passion assets. We hebben het dan bijvoorbeeld over schilderijen, klassiek Chinees aardewerk, oude flessen wijn of whisky, sieraden en juwelen, horloges en… klassieke auto’s.
Die passion investments zijn volgens Coutts van 2005 tot de zomer van 2013 als groep met 77 procent in waarde gestegen. Daarmee zijn ze meer in waarde gegroeid dan aandelen, zegt Coutts.

257 procent
Binnen de passion assets zijn klassieke auto’s het meest in waarde gestegen. Volgens de Coutts Index zijn zij tussen 2005 en juni 2013 met 257 procent gegroeid in waarde. Daar moeten we wel bij vermelden dat Coutts daarbij niet heeft gekeken naar Opel Kadetten en Volvo Katteruggen, maar naar auto’s die in 2013 een waarde hadden van minimaal 500.000 dollar.
Op de tweede plaats staan horloges, die van 2005 tot 2013 met 176 procent in waarde zijn gestegen. Juwelen zijn met 146 procent gegroeid en klassieke Chinese kunst is toegenomen met 163 procent.

40 procent
Maar dat was in 2014. Inmiddels zijn we een jaar verder, en wat voor een jaar. De afgelopen 12 maanden hebben we met name op de grote veilingen gezien dat klassieke auto’s voor enorme bedragen zijn verkocht. Dat zien we terug in de Coutts Index van 2015, die afgelopen maand is gepubliceerd. Want die geeft voor klassieke auto’s een waardestijging aan van 40 procent, van 2014 tot 2015.
Sinds 2005 zijn de waarden van oldtimers daarmee verviervoudigd. Nogmaals, we hebben het hier niet over huis, tuin en keuken klassiekers maar over de hoogste klasse van klassieke automobielen.

Dow Jones
Nieuwszender CNBC vergelijkt die resultaten met de aandelenmarkt. Volgens de Standard & Poor’s 500-lijst zijn aandelen tussen 2014 en 2015 met 11,4 procent in waarde gestegen. De Dow Jones industrial-lijst laat een stijging zien met 7,5 procent en Nasdaq Composite 13,4 procent. Maar de Chinese Shenzen CSI 300 Index steeg in dezelfde periode met mmaar liefst 52 procent, zegt CNBC. Onder de ‘passion assets’ zijn wijnen en horloges de verliezers, die daalden met respectievelijk 9,4 en 17 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws uit de Modelauto Krant:

  • De Modelauto Krant stopt ermee

    Het is afgelopen. Vandaag stopt de Modelauto Krant ermee, dit is het laatste bericht. Maar je bent nog niet van ons af, want […]

  • Gewoon blijven Opelen

    Ik ben dan wel niet zo irenisch (vredestichtend/bemiddelend) als Angela, maar ik rij wel Duits. Het respect kan dan wel bij […]

  • Neurenbergs nieuws van Siku

    Het Neurenbergse nieuws barst nu goed los, ook bij Siku is  een hoop nieuwe modellen dat in het vooruitzicht wordt […]

Abonneer nu gratis

op onze wekelijkse e-mail nieuwsbrief.

Rubrieken

Oude berichten:

Hoeveel miljoenen gaat deze Ferrari nu weer opbrengen?

Veilinghuis Gooding brengt volgende maand op Pebble Beach deze Ferrari onder de hamer. In het verleden hebben soortgelijke modellen zo’n 15 miljoen opgebracht. De verwachtingen zijn dus hoog gespannen. De Ferrari 250 GT SWB California Spider spreekt voor hele generaties autoliefhebbers enorm tot de verbeelding. [Lees verder…]

0 commentaren

Schuurvondsten: