Nieuws over oude auto's

Citroën ID/DS kopen? Kijk ook eens in Duitsland of Italië

$_20 (5)Een Citroën DS of ID kopen kun je natuurlijk in Nederland doen of in Frankrijk, maar kijk ook eens naar de rest van Europa. In heel Europa vonden we zo’n 400 DS-en die online te koop worden aangeboden.

Als je besluit dat je een Citroën DS gaat aanschaffen, heb je volop keus. De Snoek wordt al als klassieker beschouwd sinds het moment dat hij door de CX werd opgevolgd, in 1975. Al die jaren worden DS-en (en ID’s natuurlijk ook) al verzameld, gerestaureerd en in stand gehouden. Er zijn er dus heel wat overgebleven en een logisch gevolg daarvan is dat er ook plenty te koop worden aangeboden. Je kunt daarbij kiezen uit allerlei prijsklassen, diverse modellen, kleuren, uitvoeringsniveaus en condities.
Een zoekactie op internet leverde zo’n 400 DS-en op die in heel Europa te koop worden aangeboden. Het aanbod is levendig, de afgelopen 24 uur* zijn er 8 aanbiedingen bij gekomen. Onder het totale aanbod vinden we zeker 40 restauratieprojecten: auto’s in verschillende staat van ontmanteling die niet de weg op kunnen zonder dat er het nodige werk aan gedaan wordt.

Chapron
Het eerste rijdbare exemplaar dat we vinden, staat in het Duitse Albstadt. Deze zilvergrijze DS is van 1971 en wordt volgens de aanbieder nog dagelijks bereden. De vraagprijs is € 7.199. De duurste gewone vierdeurs DS is een witte DS Pallas uit 1973. De particuliere aanbieder in het Zuiditaliaanse Lecce meldt dat de auto compleet is gerestaureerd en vraagt er daarom € 95.000 voor.Kan het nog duurder? Ja, dat kan. W13461969_1Op de Franse website LaCentrale vonden we deze DS 21 Majesty uit 1966. Deze Chapron-versie ziet er fabelachtig mooi uit en de aanbieder in Neuilly – een bedrijf met de omineuze naam Succes Invest – vraagt € 110.000 voor dit exemplaar.

W13462009_1Natuurlijk zijn de cabriolets nog duurder. Er worden er in heel Europa zo’n 25 aangeboden. Het prijsniveau is hoog, de meeste exemplaren hebben vraagprijzen boven honderdduizend euro. De allerduurste van allemaal wordt door hetzelfde Succes Invest aangeboden, het is een spierwitte DS 21 Chapron-cabriolet uit 1967 met 85.000 kilometer op de teller. Vraagprijs: € 220.000.

Toch is het wel mogelijk om voor minder dan € 10.000 een rijdende DS op de kop te tikken, we vonden er 15 van. Daarvan zijn er een aantal in Nederland, zoals deze beige DS Special uit 1974 die in het Italiaanse Perugia voor € 9.000 wordt aangeboden. Dichter bij huis vinden we deze ’73-er in Sint Anthonis en in Westerhoven staat voor € 9.500 een beige D Special op je te wachten.

$_20De oudste DS die in Europa wordt aangeboden is uit 1958 en staat in Den Haag. Dan is er een uit 1959 in Heidelberg en een uit 1962 in het Belgische Lebbeke. ‘63-ers worden al wat meer aangeboden, onder meer in het Duitse Dreieich en in het Franse Plottes.

Gevarieerd aanbod
In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is het aanbod van DS-en in Frankrijk niet groot. Van de 400 DS-en die we in heel Europa konden vinden, worden er 41 aangeboden in Frankrijk en 71 in Nederland. Opmerkelijk is daarbij dat in Frankrijk meer goedkope auto’s worden aangeboden, 30 procent van het aanbod zit daar in de prijsklasse tot € 10.000, terwijl dat in Nederland slechts 14 procent is. In de prijsklasse tot € 30.000 euro vinden we in Frankrijk 58 procent van het aanbod, in Nederland is dat 35 procent. Logischerwijs is dus het aanbod van DS-en boven € 30.000 in Nederland groter dan in Frankrijk. Maar daar staat tegenover dat in Frankrijk weer het aanbod van cabriolets aanmerkelijk groter is dan in Nederland.

$_20 (1)Het aanbod in Frankrijk is sowieso meer gevarieerd. Zo staat er in Frankrijk altijd wel een ambulance te koop, al vonden we er nu ook één in Kiel. Vanzelfsprekend worden er in Frankrijk ook meer Breaks aangeboden, zoals deze, deze en deze. Het meest opvallend is deze DS autoambulance van Tissier, die op Mobile te vinden is.

Te kust en te keur
ardeche1xMaar ook gewone DS-en zijn er te kust en te keur. Deze bordeauxrode DS 23 Pallas vonden we bijvoorbeeld op Autoscout24, hij heeft bij twee eigenaren maar 66.500 kilometer gelopen.
Maar het kan nog gekker, want we vonden ook deze vierdeurs cabriolet. Sterker nog, er worden er twee aangeboden door hetzelfde bedrijf.

De grootste aanbieder van DS-en is echter… Duitsland. Hier vinden we, verspreid over portals als Mobile, Autoscout24, Quoka, Kalaydo en natuurlijk Ebay, zo’n 120 DS-en. Daarbij ligt het zwaartepunt op de prijsklasse tussen € 10.000 en € 30.000, zeker de helft van het aanbod ligt in deze klasse.

Zo staat er in Frankrijk altijd wel een ambulance te koop, al vonden we er nu ook één in Kiel.

Maar de Citroën DS is niet alleen bij ons en in Frankrijk te vinden. Sterker nog, je vindt ze in alle uithoeken van Europa. In Italië bijvoorbeeld, worden er 70 aangeboden, in Zwitserland 25 en in België 40. In Polen vonden we twee restauratiegevallen, in Luxemburg staat een mooie grijze Pallas te koop en in Portugal een bruine. $_20 (4)Een van de duurdere aanbiedingen vonden we in Spanje. Daar worden op dit moment slechts 9 exemplaren van de Citroën ‘Tiburon’ aangeboden, maar ze zijn wel mooi. En duur. Deze blauwe DS 23 Pallas uit 1975 wordt door de verkoper omschreven als ‘waarschijnlijk de beste DS van Europa’. Hij hangt er een navenant prijskaartje aan: € 60.000.

Pick-up
In Zwitserland vonden we een goede 20 aanbiedingen van DS-en. Traditiegetrouw is het Zwitserse aanbod in prachtige staat, maar zijn de prijzen ook hoog. Deze blauwe DS Break is de duurste van deze modelvariant die we konden vinden, met een vraagprijs van 95.000 Zwitserse frank, ofwel € 87.500. download (1)En dan vonden we in Zwitserland ook nog een gekkigheidje. Deze DS pick-up wordt aangeboden voor 44.000 Zwitserse frank.

Er is dus een ruim aanbod in Europa. Als je een willekeurige Citroën DS zoekt, heb je voldoende aan wat er in Nederland wordt aangeboden. Maar wil je echt een bijzonder exemplaar of een aparte uitvoering? Dan loont het de moeite om ook over de grens te kijken. Met name Duitsland is een goed land om te gaan shoppen. Op onze pagina Te Koop in Europa vind je een uitgebreide lijst met autoportals in Europa waar je kunt grasduinen. Veel zoekplezier!

* Dit artikel is geschreven op zondag 7 juli. Het is mogelijk dat de gegevens en links in het artikel intussen zijn gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws uit de Modelauto Krant:

  • De Modelauto Krant stopt ermee

    Het is afgelopen. Vandaag stopt de Modelauto Krant ermee, dit is het laatste bericht. Maar je bent nog niet van ons af, want […]

  • Gewoon blijven Opelen

    Ik ben dan wel niet zo irenisch (vredestichtend/bemiddelend) als Angela, maar ik rij wel Duits. Het respect kan dan wel bij […]

  • Neurenbergs nieuws van Siku

    Het Neurenbergse nieuws barst nu goed los, ook bij Siku is  een hoop nieuwe modellen dat in het vooruitzicht wordt […]

Abonneer nu gratis

op onze wekelijkse e-mail nieuwsbrief.

Rubrieken

Oude berichten:

Coys drie keer zo groot op InterClassics

Op InterClassics & TopMobiel was dit jaar voor het eerst een paviljoen van veilinghuis Coys Europe. Blijkbaar is dat goed bevallen, want in plaats van de duizend vierkante meter die Coys dit jaar bezette, neemt het veilinghuis in januari 2015 drieduizend meter voor zijn rekening. [Lees verder…]

0 commentaren

Schuurvondsten: