Nieuws over oude auto's

Chrysler neemt afscheid van de ster

De overname van Chrysler door Fiat heeft tot gevolg dat de vijfpuntige ster in het vijfhoekige vlak, tientallen jaren het sprekende logo van Chrysler, nu verdwijnt. Dat meldt Hemmings Daily. Het concern gebruikt nu het veel minder sprekende FCA logo: Fiat Chrysler Automobiles. Het oude logo is heel zachtjes uitgefaseerd.

1962
Oorspronkelijk stamt de Pentastar, zoals het logo bij Chrysler wordt genoemd, uit 1962. Toen is het ontworpen door Chrysler’s reclamebureau Lippincott & Margulies. Destijds wilde de directie van Chrysler Motors een logo dat alle merken van Chrysler kon vertegenwoordigen.

Simca
Bij ons in Europa werd de vijfpuntige ster bekend omdat Chrysler in 1964 de Britse Rootes Group overnam, waarin merken waren ondergebracht als Sunbeam, Hillman en Humber. Grootste bekendheid kreeg de ster echter op de motorkap van Simca’s, nadat deze Franse fabrikant in 1970 door Chrysler was ingelijfd.

Alpine
Chrysler 2 litresDoor die overnames werd er nogal met de merknamen van de verschillende auto’s gerommmeld. Toen Simca met een grote middenklasser op de markt verscheen, heette die Chrysler 160 (en 180 en 2 litres). De Simca 1307 kwam in Engeland als Chrysler Alpine op de markt, waarbij Alpine in het verleden een fameus model van Sunbeam was geweest. De Simca Horizon kwam in de USA als Plymouth Horizon en Dodge Omni op de markt. En uiteindelijk werd uit de boedel van de voormalige Rootes Group de naam Talbot opgevist en op de Simca’s geplakt nadat die in 1978 door Peugeot waren overgenomen.

Daimler
Daarna bleef het Pentastar-logo voorbehouden aan de Amerikaanse producten van Chrysler, todat Daimler-Benz de boel in 1998 overnam. Daarmee verdween het oude logo, maar nadat Chrysler weer op eigen benen was gezet in 2007 kwam het weer terug.
Nu is het dus Fiat dat het oude beeldmerk afschaft. Daarmee is weer een stukje historie weg. Maar de Pentastar heeft al zo’n roerige geschiedenis achter de rug, het zou zomaar kunnen dat-ie weer een keer terugkomt. We wachten ’t af.

Foto boven van Jason Kryk, The Windsor Star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *