Nieuws over oude auto's

Brabantse autohistorie in online archief

Ford vrachtwagen in Zeeland - Foto Brabants Historisch Informatie CentrumWie waren de eerste automobilisten in Brabant? In wat voor auto’s reden zij? Om op die vragen een antwoord te vinden, worden op dit moment in Brabant oude foto’s van auto’s en motoren verzameld.

Tussen 1906 en 1951, toen kentekens nog door de provincie werden uitgegeven en gebonden waren aan de persoon en niet aan het voertuig, zijn er in Brabant bijna 100.000 kentekens op naam gezet. Die kentekens zijn door vrijwilligers van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in een database gezet.
Maar toen het zo ver was, kwam de vraag welke voertuigen bij die kentekens hoorden. Want bij heel veel kentekens was niet bekend wie de houder was.

Levend archief
Daarom heeft het BHIC afgelopen zomer alle Brabanders opgeroepen om eens op zoek te gaan in hun oude foto-albums naar foto’s van auto’s en motoren. Op die manier worden nu familiefoto’s en familiegeschiedenissen gekoppeld aan kentekens uit de database.
De Brabanders hebben inmiddels al meer dan 750 foto’s ingestuurd. Die zijn allemaal te zien op de speciale website ‘De auto van mijn Opa‘. Hier worden de foto’s getoond met de daarbij beschikbare informatie. Wie meer weet te vertellen over een foto, kan meteen reageren. Op deze manier ontstaat een levend archief waarin elke dag wel nieuwe oude feiten te vinden zijn.

Buick N-1 - Foto Brabants Historisch Informatie Centrum

Sigarenfabrikant
Je vindt op ‘De auto van mijn opa’ dus ook een lijst van in totaal 99.197 kentekens. De uitgifte van provinciale kentekens ging door tot 1951, toen het landelijk kentekenregister werd ingevoerd. Vanaf dat moment waren nieuwe kentekens gekoppeld aan het voertuig. Het BHIC heeft veel kentekens kunnen koppelen aan de naam van de houder, en in een aantal gevallen zijn daar ook foto’s en verhalen bij gevonden.

Het eerste kenteken van Noord Brabant, om maar eens een voorbeeld te noemen, was N-1 en stond op naam van de heer B.T.A.M. Vissers. Hij ontving het kenteken in 1906, toen hij sigarenfabrikant was in Eindhoven. In 1955 zit het nummerbord N-1 op een Buick van net na de oorlog en is het kenteken eigendom van garagehouder Huijbregts in Zevenbergschen Hoek.

Namen en foto’s
Maar er staan in de lijst ook honderden kentekens waarvan de houder onbekend is. Het BHIC hoopt van zo veel mogelijk kentekens meer informatie binnen te krijgen. Je kunt als lezer dus direct bijdragen aan dit levende archief. En als je niks kunt toevoegen, dan is het bladeren in de zevenhonderdvijftig foto’s en verhalen ook een erg leuke bezigheid. Voor Omroep Brabant legt René Bastiaanse van het BHIC uit wat de bedoeling is van de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *