Nieuws over oude auto's

Bekende en onbekende auto-uitvindingen nu samen in een boek

Auto-uitvindingen 02De auto is een samenstel van vele duizenden onderdelen en technieken. Elk daarvan is ooit een keer ontdekt, uitgevonden en ontwikkeld. Maar hoe? Door wie? Daarover heeft Henk Wagenaar Hummelinck nu een boek uitgegeven.

Het is overigens niet één boek, er komen er meer. Maar onlangs is wel deel 1 uitgekomen van ‘Auto uitvindingen, 888 uitvindingen die tot de auto leidden’. Hierin vinden we een kleine 200 lemma’s, die ieder de ontwikkelingsgeschiedenis beschrijven van een product, een techniek en soms ook gereedschap (draaibank, bijvoorbeeld). Sommige onderwerpen worden uitgebreid behandeld en hebben meerdere pagina’s nodig. Andere lemma’s brengen het niet verder dan enkele regels. Als illustratie zijn er tekeningen gebruikt van Rens Biesma, sommige in kleur, anderen in zwart/wit.

Anti-dive
Auto-uitvindingen 01Het boek geeft op 289 pagina’s de technieken en uitvindingen alfabetisch weer. Het eerste deel gaat van A tot en met L, om precies te zijn van Aandrijflijn tot Luchtvering. Het tweede deel komt later dit jaar uit.
Bij de A vinden we onder meer Anti-dive. Deze techniek voorkomt dat een auto bij hard remmen met de neus omlaag duikt. In 1961 gebruikte Lotus deze techniek al op zijn Formule 1 auto’s. Jammer alleen dat de rijders er niet aan konden wennen. Maar in 1970 kwam het Lotus F1-team er weer mee. Anti-dive werd toen gecombineerd met Anti-squat, dat moest voorkomen dat de auto naar achteren duikt bij snel accellereren.

Kruiskoppeling
Er staan tal van zaken in dit boek waarvan we al lang vergeten zijn dat ze ooit moeten zijn uitgevonden. Zoals bijvoorbeeld carterventilatie (sinds 1966 verplicht in de USA), de gordelspanner (geïntroduceerd door Mercedes-Benz in 1980) en het luchtfilter (voor het eerst toegepast in 1935).
Sommige technieken gaan veel verder terug dan je zou denken, zoals bijvoorbeeld de kruiskoppeling. Dit is in principe niets meer dan de gaffelvormige uiteinden van twee assen, die aan elkaar vast zitten. Hierdoor kan de as een hoek maken.

Cardano
Het principe van de kruiskoppeling is al uitgevonden in 238 voor Christus. De uitvinder was destijds een zekere Philon, een Griek. Rond 1550 vond de Italiaan Girolano Cardano een kruiskoppeling uit waarmee het mogelijk werd om olielampen op schepen altijd horizontaal te hangen. Aan zijn achternaam is de term ‘cardankoppeling’ te danken. De Brit Robert Hooke verbeterde deze techniek in 1644 en werd geëerd met de benaming ‘Hooke’s joint’.
In 1824 gebruikte Engelsman William James op zijn stoomauto twee cardanassen met kruiskoppelingen. Amédée Bollee père fabriekte in 1876 in zijn automobiel een kettingaandrijving met kruiskoppelingen en Renault gebruikte in 1898 voor het eerst een cardanas met kruiskoppelingen.
Maar ook meer aansprekende technieken worden behandeld in dit boek. Zoals de boxermotor, die al in 1896 door Carl Benz werd toegepast. En ook de De Dion-as (uitgevonden door Trepardoux voor De Dion in 1893), hydropneumatische vering (Citroën, 1953) en cruise control (USA, 1948).

Wist u dat er al in 1903 een autofabrikant was die onderhoudsgarantie gaf?

Dronkenschap
Auto-uitvindingen 04Ook onverwachte zaken worden in het boekje behandeld. Wist u dat er al in 1903 een autofabrikant was die onderhoudsgarantie gaf? Dat was het Britse merk Electromobile. Een jaar later gaf het Amerikaanse Acme levenslange garantie op zijn auto’s, en diverse andere merken volgden dat voorbeeld.
Dronkenschap is ook een lemma in dit boek. Want het duurde even voordat het verband werd gelegd tussen dronkenschap en niet goed kunnen autorijden. De eerste bekeuring voor rijden onder invloed werd in 1897 uitgeschreven in Londen. De eerste ademtester werd in 1954 in Amerika uitgevonden.

Woordenboeken
Schrijver Henk Wagenaar Hummelinck is bepaald geen onbekende. Hij is al lange tijd actief als autojournalist (onder meer voor Autoweek en Formule 1) en heeft zich een zekere faam verworven met zijn technische woordenboeken. Zijn uitgeverij heet dan ook Autowoordenboek en is ook op internet onder die naam te vinden.

Bladerboekje
Auto-uitvindingen 05Auto-uitvindingen is een een soort encyclopedie, maar dan van het leuke soort. Het is een bladerboekje. De informatie die er in staat, zou je tegenwoordig misschien wel via Google en Wikipedia kunnen vinden, maar als je op het net gaat zoeken naar ‘brandstofvuldop’ of ‘dweilmachine’, dan verdrink je in een brij aan informatie.
Wagenaar Hummelinck heeft al dat zoekwerk voor ons gedaan en heeft al die informatie op een leuk leesbare wijze bij elkaar gebracht. Hier en daar zou de informatie wel wat minder bondig mogen zijn. Van de andere kant kun je als lezer zelf ook weer verder zoeken aan de hand van de informatie uit dit boekje. De tekeningen van Rens Biesma zijn leuk en charmant en geven wat lucht tussen de vele woorden. Wie geínteresseerd is in de historie van de auto en alles er omheen, zou dit boekje in zijn boekenkast moeten hebben.

Dat kan ook, want Auto-uitvindingen is te koop voor € 24,90 + € 4,00 verzendkosten. Als je dat bedrag overmaakt t.n.v. Henk Wagenaar Hummelinck, NL87 ABNA 0555927237, en je stuurt vervolgens een mail met je postadres naar info@autowoordenboek.nl, dan komt het helemaal goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *