Nieuws over oude auto's

Bastaardauto te koop: de IKA Bergantin

Goed kijken. Nee, nog beter kijken. Inderdaad, achter dit chroom gaat een vorm schuil die we kennen als Alfa Romeo 1900. Maar deze Alfa Romeo wordt aangedreven door een Jeep-motor en werd gebouwd in Argentinië.

Als ze ergens verstand hebben van recycling, dan is het wel in Zuid Amerika. Op autogebied in elk geval. Al meer dan een halve eeuw worden in landen als Argentinië en Brazilië auto’s geproduceerd die in andere delen van de wereld al zijn afgeschreven omdat ze te oud zijn.

Willys Jeep
Zo kwam de Amerikaanse autofabrikant Kaiser in 1955 naar Argentinië. De Argentijnse regering was actief op zoek naar een autofabrikant die een nationale autoproductie op gang kon brengen. Kaiser had in 1955 een productielijn over van de Willys Jeep en bracht die naar Argentinië en Brazilië. Zo ontstond in de Argentijnse provincie Cordoba de Industrias Kaiser Argentina. In 1956 rolden de eerste Willys Jeeps van de band, en al snel volgde ook de Kaiser Manhattan, die hier als IKA Carabela op de markt kwam.

Alfa Romeo 1900
IKA Bergantin zwart linksachterIntussen waren er ook contacten van Kaiser met diverse andere autofabrikanten en het bedrijf ontwikkelde zich tot afvalputje voor de Europese autoindustrie. In 1959 begon eenn samenwerking met Renault en veranderde de naam van de fabriek in IKA Renault. De productie begon datzelfde jaar met de IKA Dauphine. Vervolgens werd ook zaken gedaan met Alfa Romeo. De productie van de Alfa Romeo 1900 was in Italië gestopt en de Italianen verpatsten nu de productielijn voor de carrosserie aan IKA. Met aandrijving van de 2.4 viercilinder van Willys, later kwam ook een zescilinder beschikbaar, kwam deze auto als IKA Bergantin op de markt. De productie ging niet lang door, al in 1962 kwam er een einde aan de Bergantin, nadat er in totaal 5.000 van waren gemaakt. Als opvolger kwam er weer een bastaardauto want IKA ging in 1962 in zee met American Motors Corporation. Er kwamen zo diverse modellen van Rambler en AMC op de Argentijnse markt. In 1967 nam Renault het bedrijf helemaal over en vanaf 1975 heet het bedrijf Renault Argentina S.A.

Als een zonnetje
IKA Bergantin zwart dashboardDeze IKA Bergantin uit 1961 is dus best zeldzaam, als je bedenkt dat er maar vijfduizend van zijn gebouwd. Onze kennis van het Spaans is niet optimaal, maar volgens mij lezen we in de beknopte advertentie op de website www.arcar.org dat deze Bergantin nog helemaal in originele staat is en dat de originele motor nog loopt als een zonnetje. Duidelijk is wel dat het interieur opnieuw is bekleed met wit leder. De richtprijs is 30.000 Argentijnse pesos, dat is € 2.636,20.
Om je nog wat beter op dit exotische model te oriënteren hebben we hieronder nog een videootje gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws uit de Modelauto Krant:

  • De Modelauto Krant stopt ermee

    Het is afgelopen. Vandaag stopt de Modelauto Krant ermee, dit is het laatste bericht. Maar je bent nog niet van ons af, want […]

  • Gewoon blijven Opelen

    Ik ben dan wel niet zo irenisch (vredestichtend/bemiddelend) als Angela, maar ik rij wel Duits. Het respect kan dan wel bij […]

  • Neurenbergs nieuws van Siku

    Het Neurenbergse nieuws barst nu goed los, ook bij Siku is  een hoop nieuwe modellen dat in het vooruitzicht wordt […]

Abonneer nu gratis

op onze wekelijkse e-mail nieuwsbrief.

Rubrieken

Oude berichten:

350 cu in een…?

Nee, niet meteen doorklikken. Eerst raden. Wat voor motor is dit? En in welke auto zit-ie? Nou goed, klik maar door. Ja, je ogen bedriegen je niet. Deze Daimler DS 420 Limousine is voorzien van een 350 cubic inch Chevrolet V8. Natuurlijk komt dit geval [Lees verder…]

0 commentaren

Schuurvondsten: