Nieuws over oude auto's

Als nieuw, van eerste eigenaar

Gevallen zoals deze auto kom je niet veel tegen. Deze auto is niet alleen vanaf nieuw in dezelfde familie gebleven, maar hij is ook in opdracht van deze familie gebouwd.

In 1966 gaf Giorgio Tarchini, Jaguar-importeur voor Noord Italië, opdracht aan Carrozzeria Bertone om een vijfpersoons coupé te bouwen op basis van de Jaguar 420 Saloon die pas was uitgekomen. Bertone had toen net een nieuwe designchef gevonden, nadat Giorgetto Giugiaro was vertrokken naar Ghia. Marcello Gandini zou in de daarop volgende jaren bij Bertone klassiekers ontwerpen als de Lamborghni’s Miura, Jarama, Espada en Urraco, de Alfa Romeo Montreal, de Maserati Khamsin en de Lancia Stratos.

Jaguar FT Bertone 420 Coupe zw- Foto BonhamsDe Jaguar werd gebouwd als eerbetoon aan Ferruccio Tarchini, de grondlegger van het Jaguar-importbedrijf. Vandaar de letters MT in de naam. Er was een ambitieus plan om deze Bertone-creatie in serie te bouwen en via het dealernetwerk van Jaguar in en buiten Italië aan de man te brengen, maar uiteindelijk bleef de productie steken bij twee exemplaren. Deze donkerblauwe auto is het prototype dat in 1966 op de Salon van Genève werd gepresenteerd. Hij is altijd in de familie Tarchini gebleven en wordt nu verkocht door de zoon van Giorgio Tarchini. De auto is nog helemaal origineel, aldus Bonhams op zijn website. De motor heeft startproblemen, dat wel.

Bonhams veilt deze unieke Jaguar op 10 oktober in Knokke Heist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *